Kultūras ziņas

Ierakstīta LTV simtgades seriāla "Sarkanais mežs" tituldziesma

Kultūras ziņas

Lelles kā modes vēstures modeles

Kino tēli ledus pasaulē

Piektdien Jelgavā atklās Starptautisko ledus skulptūru festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jelgavas pilsētā šobrīd rit pēdējie sagatavošanās darbi ziemas vērienīgākajam viesu uzņemšanas pasākumam. Piektdienas vakarā 21. reizi Jelgavā tiks atklāts Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. 

Trīsdesmit tēlnieki no septiņām valstīm darbu pie ledus skulptūrām sāka jau pirmdien. Šī gada festivāla tēma ir “Kino” un visā pilsētā nedēļas nogalē būs apskatāmi vairāk kā 65 ledus objekti. 

Šogad skulptori no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Ukrainas, Amerikas un Kanādas četru dienu laikā no 70 tonnām ledus izveidojuši 30  individuālas mākslinieku skulptūras un 15 lielas, augstākas par 3 metriem, komandas darbā tapušas skulptūras. Šī gada festivāla tēma veltīta kino. 
 
“Mums būs topošais režisors. Mums galvenais varonis ir mazs zēns, kurš šūpojas uz rotaļu zirga. Viņu apspīdēs lukturis. Veidojoties ēnām, stāsts būs par viņa fantāzijām, kur viņš sevi iztēlojas par drosmīgu bruņinieku,” stāsta tēlniece no Krievijas Elena Smirnova.   

Latvijas tēlniece Zīle Ozoliņa-Šneidere savukārt atklāj: “Mums pašā centrā ir filmu zvaigzne. Tā arī saucas pati skulptūra. Jakutijā ir trīs lietas, ar ko saskaras radoši cilvēki! Viņi iet caur uguni, ūdeni, akurāt tāpat kā Latvijā. Un tad viņiem ir trešais elements, slavas moments. Tāpēc arī aplaudējošas rokas.”

Dažādu filmu varoņi burtiski tiek izvīlēti, izslīpēti un izzāģēti no šķietami cieta, bet tomēr meistarīgām rokām pakļāvīga materiāla – ledus. Katram no skulptoriem ir savi triki un īpaši instrumenti, lai ledus kluci pārvērstu par kādu atpazīstamu varoni.   

Krievijas tēlnieks Pāvels Solovjovs norāda, ka instrumentus ledus skulptūru veidošanai tēlnieki nereti izgatavojot paši. 

“Tas nav lēti, eksperimentējam, jāmāk pielāgot. Daži izmanto vecu matu trimmeru uzgaļus, jo tie ražoti no laba tērauda un kalpo ilgi un labi,” piemēru min Solovjovs.  

Izmantotā ledus daudzuma ziņā festivāla lielākais objekts ir ledus bārs. Auksto ledus leti vizuāli silda iesaldēti sarkani āboli. Festivālā trīs dienu garumā apmeklētājus izklaidēs gan populāri mūziķi, radošas darbnīcas un arī kas līdz šim nebijis. Festivāla direktors Mintauts Buškevics priecājas, ka pirmo reizi šogad izveidota ledus skatuve – slidotavai, kas atrodas tepat salā, ir uztaisīts jumts. 

““Ice Republic” veido stāstu ar animāciju un kino varoņiem. “Madagaskara” varoņi un citi bērniem pazīstami varoņi izslidos teatralizētu šovu,” saka Buškevics.  

Baudīt ledus pasauli kino noskaņās Jelgavā 21. starptautiskajā ledus skulptūru festivālā varēs visu nedēļas nogali.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti