Pārbaudītas vērtības un jaunie min uz papēžiem. Atskats uz «Muzikālās bankas» finālšovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 29. janvārī, Daugavpilī notika Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” fināls. Par šī gada vērtīgāko dziesmu tika atzīta grupu “Prāta vētra” un “Tautumeitas” kopdarbs “Tur, kur Dieva kamanas slīd”.

Aptauja “Muzikālā banka” jau izsenis bijusi kompakta iespēja atskatīties uz latviešu popmūziku gada griezumā. Atskatoties aptaujas 22 gadu vēsturē, teju visas uzvarētāju dziesmas, tajā skaitā “Sirds sadeg neaprasti”, “Tu tuvojies sev”, “Pēdējā vēstule”, “Nākamā pietura – depo” un citas, šobrīd ir uzskatāmas par latviešu populārās mūzikas klasiku.

2021. gadā nebija viena lielā radio hita, kuru jau priekšlaicīgi kronēt par uzvarētāju. Labi izjutām to, ka popmūzika ir aktuālā laika reflektēšana, un šī brīža pasaules notikumu turbulences mūziku ir padarījušas pieklusinātāku un svinīgāku. Arī vairākums “Muzikālās bankas 2021” skatuves tērpu bija tumšās krāsās, bez ārišķības, bet uzvarēja dziesmas, kas tika izspēlētas arī vizuāli.

Ieskicējot fināla augšgalu – “Tur, kur Dieva kamanas slīd” uzvaras atslēga lielā mērā bija vizuāli un kustību ziņā pārdomātais priekšnesums, kas šai dziesmai deva iespēju izskanēt vēl jaudīgāk. Dziesma ir atbilstoša šim laikam, kad daudz domājam par eksistenciālo – par dzīvību un nāvi. Dziesmas “Tur, kur Dieva kamanas slīd” tēlainība ļauj to uztvert kā pasaku. Dziesma paliek prātā ar muzikālajiem kontrastiem starp balsīm un instrumentālajām partijām.

Arī “Citi zēni” ar dauzonīgo dziesmu "Limuzīns uz krīta" guva panākumus, jo skatuvi bija izmantojuši pilnībā, tur uzrīkojot spožu ballīti. Šī jaunā grupa ir radoša, mērķtiecīga un labi min uz papēžiem popmūzikā pieredzējušiem izpildītājiem, piesakot tuvojošos paaudžu maiņu.

Popmūzikas klausītājam patīk pārbaudītas vērtības – dziedātājam Donam ir stabila vieta popmūzikas spicē, ko vēlreiz apliecina dziesmas "Tas rakstīts debesīs (Piena ceļš)" trešā vieta. Dona spēks ir viņa balss – emocionāla, labi pārvaldīta, priekšnesums bija askētisks.

Taču šajā reizē Donu pārspēj ceturtās vietas ieguvējs Ivo Fomins ar dziesmu "Tu man esi" ar saviem lojālajiem atbalstītajiem. Dziedātājs koncertā nepiedalījās slimības dēļ, bet arī attālināti pierādīja, cik viņš ir ļoti ietekmīga savas paaudzes balss.

Piektajā vietā ierindojās "Šamanis" – Aijas Andrejevas un ZeBrenes duets, kas labi paliek prātā ar savu viegli atkārtojamo piedziedājumu. Dueti ir labs veids, kā krustot savus muzikālos, mākslinieciskos spēkus un arī paplašināt auditoriju.

Savukārt sestajā vietā šoreiz palika dziesma "Vai" – Intars Busulis, "Abonementa orķestris" un "GG Choir" dejojamā kompozīcija. Dziesma "Vai" atklāja mūziķu meistarību, Busulis joprojām uz skatuves ir kā zivs ūdenī, bet dziesmai pietrūka daļas, kuru klausītāji varētu paturēt prātā, dungot līdzi. Tādēļ arī sestā vieta.

Šogad fināla koncerts atkal notika Daugavpilī un man bija liels prieks būt klātienes skatītājai. Protams, jāatzīmē, ka vērot televīzijas šova koncertu klātienē ir pavisam savādāk – to kopumu redzi tikai no vienas, savas sēdvietas puses, kamēr televīzijas skatītājiem ir labāks kopplāns. Klātbūtne koncertā padara dzīvākas emocijas, kamēr, skatoties mājās televizorā vai datorā, apkārtesošie sīkumi vai tvitera asprātības novērš uzmanību. Ņemot vērā, ka “Muzikālā banka” ir televīzijas šovs, nākotnē gribētu redzēt vairāk starpdisciplināras sadarbības. TV dod iespēju prezentēt savu dziesmu atšķirīgāk – ar tērpu, kustību un citu skatuves elementu iesaisti, šādi iegūstot ilgāku rezonēšanu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti