Olainē tapis interaktīvs kultūras maršruts «Blokmāju stāsti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atzīmējot Olaines 54. dzimšanas dienu, Olaines Vēstures un mākslas muzejs pilsētas iedzīvotājiem un viesiem radījis interaktīvu kultūras maršrutu ar papildinātās realitātes elementiem.

Kā paziņojumā medijiem skaidroja muzeja pārstāvji, projekta “Blokmāju stāsti” ideja bija izstrādāt papildinātās realitātes pastaigas maršrutu, kas ļautu Olaines iedzīvotājiem un pilsētas viesiem uzzināt vairāk par pilsētas vēsturi, blokmāju apbūvi un tās ietekmi uz sabiedrību un indivīdu. Šāda maršruta ideja radusies kā reakcija uz Covid-19 pandēmiju, lai dotu muzeja apmeklētājiem piekļuvi ārpus muzeja telpām saistošam saturam, kas būtu pieejams ikvienam un jebkurā laikā.

Maršruts “Blokmāju stāsti” saista cilvēkus, kultūru, vēsturi un šodienu, tas sastāv no 10 pieturas punktiem par dažādām tēmām, ko katrā vietā apzīmē grafiski apdrukāta plāksne uz mājas sienas un kas skenējama, izmantojot viedtālruni un lietotni “Overly”. Katra vizualizācija ir kods, kuru noskenējot ar viedierīces palīdzību iespējams atklāt saturu, kas atdzīvojas lietotāja viedierīcē (telefonā vai planšetē), radot virtuālās un fiziskās realitātes mijiedarbības efektu.

Dodoties pastaigā, būs iespējams uzzināt, kā tika projektēta un celta Olaine, kāda vērtība piemīt padomju laika arhitektūrai mūsdienās, kādu iespaidu uz cilvēkiem atstāj dzīvošana blokmāju rajonos un par kādu Olaini tiek sapņots nākotnē. Pastaigas laikā varēs “satikt” tādus Latvijā zināmus cilvēkus kā mūziķi Chris Noah, žurnālisti Evu Johansoni, multimākslinieku Renāru Mastiņu, pasaules čempionu skeitbordā Jāni Kuzminu un citus olainiešus, kas dalīsies ar saviem stāstiem un atmiņām par Olaini. Satura veidošanai intervēti arī speciālisti: ainavu arhitekte dr.arch Una Īle, bērnu psihoterapeits Nils Konstantinovs, pilsētattīstības ekonomiste Lāsma Ivaska, arhitekts un arhitektūras kritiķis Artis Zvirgzdiņš, arhitekts un antropologs Matīss Šteinerts.

Projektu atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Olaines novada pašvaldība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti