Ogres pilsētvidē Ziemassvētku laikā skan Margaritas Stārastes pasakas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar Margaritas Stārastes pasakām izaugusi ne viena vien paaudze un, kā saka Ogres teātra režisors Jānis Kaijaks, jo īpaši šodien, kad ikdienu pārņēmusi neziņa un bailes, pasakām ir nozīmīga loma, jo tām beigas vienmēr ir labas. Tāpēc arī šajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā Ogrē pilsētvidē klausāmas Margaritas Stārastes pasakas.

Ogres pilsētvidē Ziemassvētku laikā skan Margaritas Stārastes pasakas
00:00 / 04:10
Lejuplādēt

Tautā tik ļoti iemīļotās rakstnieces pasakas Margaritas Stārastes ierunājuši Ogres teātra aktieri, un Ziemassvētku laikā tās klausāmas pie Ogres novada Kultūras centra. Stāstus papildina arī spoža mirdzoša pasaku mēness vides instalācija.

Teātra režisors Jānis Kaijaks atzīst, ka Stārastes pasakas ļauj lauzt vecuma robežas un uzrunāt:

“Margarita Stāraste ir izdarījusi to brīnišķīgo balansu starp to, ka pasakas ir ļoti uztveramas bērniem, ka viņas ir ļoti pozitīvas un tajā pašā laikā arī pieaugušajiem ir, ko ieklausīties.”

“Jā, bērnībā ļoti daudzas pasakas lasīju, patīk vēl joprojām dažreiz grāmatnīcās paņemt grāmatas, kas domātas bērniem, kur tie lielie burti un skaistās ilustrācijas, it īpaši Margaritas Stārastes pasakām,” stāsta Ogres teātra aktieris Herberts Legants, kurš šoreiz iejuties Brūncepura lomā pasakā “Kāpēc sniegs vizuļo”. Viņš arī atzīst, ka jau kopš bērnības tuvs ir rakstnieces radītais Zīļuka tēls.

Legantam gan pasaku ierunāšana neesot nekas jauns, jo jau teju gadu šo nodarbi sauc par savu hobiju. Līdz šim ar audio pasakām dalījies sociālo mediju vietnēs, bet šis projekts ļaujot arī vērot klausītāju reakciju klātienē: “Katru reizi, ejot ārā no teātra, skatīties vakarā, kā nāk bērni ar saviem vecākiem un klausās pasakas un smaida, un tas tiešām prieks.”

“Nu skaisti, mazajam bērnam patīk gaismiņas, kas pievilina bērnus,” teic pie instalācijas satiktais ogrēnietis Andris, kas atnācis pasakas paklausīties kopā ar gadu veco meitu. “Vēl neesam tik lieli, lai lasītu pasakas, bet drīz jau sāksim jā.”

“Margarita Stāraste ļoti labi saprata bērnus un kas viņiem interesē, un prata uzburt to brīnišķo pasauli, kas notiek arī bērna prātā, un tāpēc viņiem tik interesanti bija tās pasakas lasīt, jo viņa spēj uzburt tēlus tik krāšņus, lai bērnam interesētu vēl arī mūsdienās,” atzīmē Herberts Legants.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc arī šodien digitālo tehnoloģiju laikmetā pasaka spēj pastāvēt, režisors Jānis Kaijaks uzsver – jo sevišķi šodien tās ir ļoti nepieciešamas: “Pasakās viss beidzas laimīgi. Un mēs tagad dzīvojam diemžēl tādā laikā, kad mēs visu laiku domājam, kad tas beigsies, kā tas beigsies, un tā tālāk. Nu tad pasaka mums atgādina, ka beigas būs laimīgas.”

Aktieris Herberts Legants aicina arī pieaugušos sameklēt grāmatu plauktā kādu no savām bērnības pasakām un palasīt: “Lasot arī varbūt atklājas kādas jaunas atziņas, kas bija tajās pasakās, kuras varbūt nepamanīja bērnībā.

Un man liekas, tā ir vēl tā pati vērtība, un tāpēc arī iesaku arī kādam pieaugušajam izlasīt vēl vienu reizi Margaritas Stārastes pasakas, jo tās arī pieaugušajiem vēl joprojām kaut ko māca.”

Režisors Jānis Kaijaks uzsver, ka šis noteikti nav pēdējais Ogres teātrī realizētais pasaku projekts: “Mums vienkārši tas iepaticies, un mēs noteikti neapstāsimies un turpināsim. Mums klausītājiem jau diezgan iemīļots ir kļuvis Kārļa Skalbes pasaku cikls. Mēs noteikti turpināsim. Arī Skalbes pasaku bagātība ir neizsmeļama, un mēs turpināsim rakstīt jaunus un jaunus [ciklus]. Un arī aktieriem viss tas ļoti patīk, un mēs sākam kļūt nedaudz par tādu radio teātri. Ar savu specifiku, bet ļoti skaistu.”

Ogres teātra ierunātās Margaritas Stārastes pasakas var noklausīties arī Ogres teātra kontā vietnē “Youtube” vai sociālajos medijos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti