Panorāma

Arī pastniekiem sejas vairogi

Panorāma

Kritušās piena iepirkuma cenas

Gaismas vides objekts aicina palikt mājās

Mākslinieki rada gaismas vides objektu #paliecmājās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šajā smagajā periodā sabiedrībai ir svarīgi pēc iespējas palikt mājās, bet ārpus majas ievērot 2 metru distanci. To aicina ne tikai atbildīgas iestādes un publiskas personas, bet arī radoši cilvēki. Tā debesis tika izgaismotas ar īpaši radītu gaismas vides objektu un lielu uzrakstu uz jumta “Paliec mājās”, ko izveidoja gaismu mākslinieki, kuri vairākas nedēļas sēž bez darba.   

Gaismotāji bija vieni no pirmajiem, kas zaudēja darbu pēc ārkārtējās situācijas pasludināšanas. Nav masu pasākumu un koncertu – nav arī ko izgaismot.

“Mēs ikdienā nodarbojamies vairāk ar masu pasākumiem, līdz ar to mēs esam spiesti sēdēt mājās jau no tā paša 13. datuma. Bet tā kā mēs visi esam, kas deg par savu lietu, līdz ar to, kamēr mēs sēžam mājās, mēs mēģinām kaut ko radīt,” stāstīja SIA “RJK” tehniskais direktors Kristaps Bunga.

Gaismu mākslinieki izveidojuši instalāciju uz industriālās ēkas jumta, no kura debesīs tiecās gaismas stari, bet uz paša jumta tika izgaismots uzraksts – Paliec mājās.

“Ir cilvēki, kas to ļoti ņem vērā un neiet vispār ārā no mājām, varbūt pat par daudz ņem to vērā, un ir tādi, kas klaji to ignorē. Manuprāt, tas ideālais variants būtu, ja mēs visi būtu vienkārši ļoti piesardzīgāki un pakārtotu [noteikumiem] savas ikdienas lietas, jo arī mēs tagad saprotam, ka tā skriešana, ar kādu mēs nodarbojamies, nav varbūt tas pats svarīgākais šobrīd. Bet vajag nedaudz paskatīties no malas un kādam varbū, attālinātu darbu izmantot, lai lietas padarītu, kas ir svarīgākas par tiešu mūsu ikdienas darbu un ikdienas skriešanu,” sprieda Bunga.

Uzraksta ārējā laukuma parametri, kurā tika izvietoti gaismu starmeši, projicējot uzrakstu, bija 12 reiz 36 metri. Bet, kā atzīst idejas autori, šīs nebūs viņu pēdējais sociālais aicinājums sabiedrībai.

 “Mierā mēs jau nesēdēsim. Mums tāpat ir jābūt mājās. Idejas mums ir dažādas, jo, ja pirms nedēļām divām mēs strādājām pie projektiem, kas ir aizkavējušies un mazliet aizturēti, tad tagad ar katru dienu mums projekti pilnībā atcelti. Mums ir pilnīgi skaidrs, ja ārkārtas stāvoklis tiks atcelts, tad vasarā darbu mums būs daudz mazāk. Līdz ar to, lai mēs varētu darīt to, kas mums patīk, šādas idejas ir arī jāģenerē.

Es nedomāju, ka šī būs pēdējā šāda sociālā ideja. Es domāju, ka noteikti būs vēl un vēl,” sacīja Bunga.

Instalācija ar aicinājumu palikt mājās ir veidota vairāk nekā no 150 gaismas avotiem.  

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. 25. martā pirmo reizi ir konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. 3. aprīlī Latvijā miris pirmais pacients, kuram diagnosticēta Covid-19 saslimšana. 99 gadus vecās sievietes tiešais nāves iemesls nebija Covid-19, bet gan citas hroniskas saslimšanas. 4.aprīlī ziņots, miris viens no patversmes “Zilais Krusts” iemītniekiem, kuram bija vairākas hroniskas saslimšanas, kā arī Covid -19.

Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim, nosakot stingrus pulcēšanās ierobežojumus. Visticamāk, ārkārtējo situāciju vēl pagarinās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti