Panorāma

Jaunas liecības par D. Trampa lomu uzbrukumā Kapitolijam

Panorāma

Kovida inficēto skaits pieaug, slimība noris viegli

Bioniskā pop māksliniece Viktorija Modesta viesojas Latvijā

Maģiskā kultūras pasaule iedvesmo. Bioniskā popmāksliniece Viktorija Modesta viesojas Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bioniskā popmāksliniece – tā sevi dēvē Latvijā dzimusī britu dziedātāja un modele Viktorija Modesta. Šobrīd viņa bauda atzinību visā pasaulē, taču Viktorijas dzīves gājums nebūt nav bijis viegls – dzemdību laikā ārstu dēļ tika savainota viņas kāja. Pēc tam Viktorija piedzīvoja vairākas operācijas un 20 gadu vecumā pieņēma lēmumu par kājas amputāciju.

Tagad viņas neparastās kājas protēzes ir kļuvušas par modes un stila ikonu, bet viņa pati – par iedvesmu neskaitāmiem cilvēkiem visā pasaulē. 

Uz Lielbritāniju Modesta pārcēlās 12 gadu vecumā. Tur viņa arī pieņēma sarežģīto lēmumu par kājas amputāciju. Pēdējoreiz Latviju māksliniece apmeklēja pirms 10 gadiem, un šobrīd te ieradusies uz īsu mirkli, lai apciemotu attālus radus un draugus.

"Mana profesija, proti, bioniskā popmāksliniece, ir ļāvusi man iekustināt daudzas jaunas robežas, it īpaši, kad runa ir par darbu ar ķermeni un tehnoloģijām un to, kā mēs iztēlojamies sevi un savu identitāti," Latvijas Televīzijai teica Modesta. "Man ir ļoti paveicies ar iespēju strādāt visneparastākajos projektos, kas parāda, ka tavs ķermenis, tas, no kurienes tu nāc un kas tev ir dots, nav tavs liktenis. Tu pats vari izvēlēties, par ko vēlies kļūt."

Plašāku slavu Viktorija ieguva 2014. gadā, pateicoties savas dziesmas "Prototype" videoklipam. 

Pasaulē viņu dēvē par pirmo popzvaigzni ar bionisku ķermeņa daļu, taču mākslinieces dzīve ir tālu no tā, ar ko parasti saistās popzvaigžņu ikdiena.

"Esmu arī bijusi MIT mediju laboratorijas līdzstrādniece. Es sāku veidot tiltu starp zinātni, tehnoloģijām un popkultūru. Un tas bija lieliski," teica Modesta. "Un pavisam nesen es sāku darbu pie jaunas iniciatīvas, kas saistīta ar kosmosa izpēti. Es jau esmu devusies bezsvara stāvokļa lidojumos. Un, ziniet kā, – kādreiz teica, ka ne visi var kļūt par astronautu. Un es domāju, ka laiki mainās un, iespējams, cilvēki kā es un citi spēs doties kosmosā."

Spēja aplūkot apkārt notiekošo caur iztēli un vēlmi ko mainīt viņai deva spēku gan tikt galā ar pagātnes rētām, gan pārdzīvot pandēmijas radītos izaicinājumus un šobrīd arī sajūtas, sekojot līdzi karam Ukrainā.

"Pēc pandēmijas mana sajūta ir tāda, ka, ja rīt ir mūsu pēdējā diena uz šīs pasaules, šī diena  jāpavada ar pilnu atdevi. Jādara viss, ko vien vēlies, un nav kaut kas jāgaida," stāstīja Modesta. "Tā ir tā doma, ko es sajutu, jo es jutos ļoti slikti, slimojot ar kovidu. Un arī, kad pasaulē notiek sarežģītas lietas, ir ļoti svarīgi, ka kultūra ceļas un turpina iedvesmot cilvēkus ar šo maģisko kultūras pasauli. Tajā ir liels spēks."

Par panākumu atslēgu viņa uzskata neatlaidību un savas vērtības apzināšanos.

Attieksmes maiņa, viņasprāt, spēj mainīt ne tikai cilvēku, bet apkārtējo pasauli, un to viņa drīzumā cer sniegt arī cilvēkiem Latvijā.

"Patlaban es strādāju ar daudzām starptautiskām organizācijām un zīmoliem, lai invaliditātes jautājumu risināšanā ieviestu lielāku kreativitāti, lai mainītu to, kā mēs redzam pasauli. Tas man ir ļoti svarīgi," paskaidroja Modesta. "Es tiešām šobrīd neko vairāk nevaru teikt, taču esmu ļoti ieinteresēta ciešāk strādāt arī ar cilvēkiem Latvijā. Strādāt padziļinātākā līmenī un uzzināt, kas šeit tiek darīts, lai mainītu esošo. Kas tiek darīts, lai neviena maza meitene vairs neizaug tādos apstākļos kā es. Tā ir kultūras maiņa, kurai ir jānotiek."

Pilna intervija ar Viktoriju Modestu 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti