Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Krapsi

Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Vanagu

Lietuviešu Lieldienu tradīcijas

Lietuviešu olu krāsošanas noslēpumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Būs grūti atrast latviešu cilvēku, kurš nekad mūžā nebūtu krāsojis Lieldienu olas ar sīpolu mizām. Bet mēs neesam vienīgā tauta pasaulē, kas Lieldienas svin, ēdot olas.

Līdzīgi kā Latvijā arī mūsu kaimiņiem lietuviešiem neatņemama Lieldienu sastāvdaļa ir olu dekorēšanu. Lai iegūtu pašas skaistākās olas, lietuvieši izmanto gan mums labi pazīstamo sīpolu mizu metodi, gan krāsošanu ar vaska palīdzību.

LTV raidījums “Rīta Panorāma” devās uz  Rīgas Lietuviešu vidusskolu, lai izzinātu mūsu kaimiņvalsts tradīcijas Lieldienās. Tāpat kā latvieši arī lietuvieši krāso olas un klāj svētku galdus ar dažnedažādiem pārtikas produktiem.

“Lieldienu periods sākas ar pūpolu svētdienu, kad visi iet uz baznīcu, ņem līdzi verbu, nezinu kā tas ir latviski – tā ir ar kadiķu zariem vai pūpola zariem uztaisīta  verba. To mēs svētam baznīcā, un tā visu gadu sargā māju no pērkona un sliktām lietām, un pēc gada to sadedzina un svēta jaunu,” stāsta Rīgas Lietuviešu vidusskolas skolotāja Simona Kropa.

Lietuvā populārā olu krāsošanas metode ir ar sīpolu mizām, bet atsevišķos Lietuvas reģionos iecienīta ir arī olu dekorēšana ar vasku. “Ņemam jau novārītu olu un sveci un karsējam īsto bišu vasku. Kad tas kļūst šķidrs,  tad ar adatu vai smalku nagliņu veidojam rakstu. Taisām no svītriņām vai punktiņiem. Kad uzkrāsojam, tad uzvārām katlā ūdeni, ieliekam sāli, ieliekam kokvilnas krāsu, kādu vēlamies, dažas karotes etiķa. Un kad ūdens nedaudz atdziest, tad liekam iekšā olas un atstājam uz dažām stundām,” stāsta Kropa.

Rezultāts ir patiešām burvīgs.

Rīgas Lietuviešu vidusskolas 4.B klases skolnieks Patriks šogad šo metodi izmēģināja pirmo reizi un viņam tā patīk: “No sākuma bija grūti, bet pēc tam sāku pierast, un beigās jau viss sanāk.”
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti