Kultūras ziņas

Latviešu tautas mūzika etnodžeza krāsās

Kultūras ziņas

Iznākuši Ineses Zanderes jaunākie darbi

Lieldienās iepazīst Kuldīgas durvis

Lieldienās pastaigu spēlē Kuldīgā iepazīst pilsētas ēku durvis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Durvis ir ēkas vizītkarte,” tā saka Kuldīgas Restaurācijas centra darbinieki. Un tā acīmredzot domāja arī Kuldīgas iedzīvotāji pirms simt, divsimt un vairāk gadiem, šodienas pilsētai mantojumā atstājot daudz krāšņu durvju. Nu tās ir ne tikai namu, bet arī Kuldīgas vecpilsētas vizītkarte. Pandēmijas dēļ centra speciālistiem ir liegts rīkot klātienes tikšanās ar iedzīvotājiem, lai izglītotu par kultūrvēsturisko mantojumu, tāpēc Lieldienu laikā ikviens tika aicināts piedalīties pastaigu spēlē un iepazīt Kuldīgas durvis.

Lai no daudzajām krāšņajām durvīm Kuldīgas vecpilsētā Lieldienu pastaigu spēlei izvēlētos 16, tās rīkotāji – Kuldīgas Restaurācijas centrs – domājuši par durvju kopīgajām un unikālajām iezīmēm, pievēršot uzmanību krāsojuma veidiem, dekoratīvajam izpildījumam, amatniecības metodēm un dažādu atšķirīgu arhitektūras stilu ietekmei. Jāteic, ka durvis ir vienotā komplektā ar virsgaismas lodziņiem un metāla detaļām.

Pie Jelgavas ielas 16. nama apskatāmas unikālas 19. gadsimta durvis – tās ir vienīgās visā pilsētā, kurām rotājumi izgatavoti no māla, nevis no koka, tie nokrāsoti ar lineļļas krāsu.

Savukārt Baznīcas ielas 21. nama ieeja parāda daļai durvju raksturīgo polihromo krāsojumu, tās ir vienas no košākajām un krāsainākajām vēsturiskajām durvīm.

Ieejot tautā sauktajā Stafenhāgena nama vestibilā, ieraugāmas pavisam nelielas durtiņas, bet tās ved uz fantastisku vietu, uz ēkas sirdi, uz manteļskursteni. Tas restaurāciju piedzīvoja pērnā gada pavasarī un, visticamāk, ir saglabājies mantojumā vēl no iepriekšējās ēkas, jo šī ēka ir uzcelta uz tās pamatiem.

Namā, kur atrodas Restaurācijas centrs, cilvēki bija aicināti aplūkot, kādas ēkām bijušas durvis uz pagalmu. Ja ielas pusē, kas ir redzama ikvienam garāmgājējam, netika taupīts uz greznumu un amatnieku prasmēm, tad sētas pusē – vienkāršas.

Pastaigas rīkotāji interesentiem bija sagatavojuši arī karti un aprakstu par izvēlētajiem objektiem. Kuldīgas restaurācijas centra “Facebook” lapa liecina, ka iespēju piedalīties spēlē izmantojuši daudzi cilvēki, kas te dalījušies ar saviem iespaidiem.

Restaurācijas centrs arī ir tas, kurš rūpējas par durvju saglabāšanu. Durvju glābšanas programmā restaurēti vismaz 30 unikālie Kuldīgas durvju komplekti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti