Dienas ziņas

Sadalītas diasporas gada balvas

Dienas ziņas

Daudzina Dienvidkurzemes vokālo daudzbalsību

Leģendu naktī izzina Preiļu pils parku

Leģendu naktī izzina Preiļu pils parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Piļu un muižu asociācija iedibinājusi tradīciju oktobra pēdējā sestdienā rīkot “Leģendu nakti”. Tajā caur dažādiem nostāstiem atdzīvojas daudzu seno ēku vēsture. Šogad “Leģendu nakts” notika 38 pilīs un muižās Latvijā. Arī Preiļu muižas kompleksā, kur klātesošie devās izzinošā ekspedīcijā “Dižkoki – parka leģendu glabātāji”.

Iestājoties tumsai, nodrošinājušies ar lukturīšiem un lāpām, pie Preiļu kapelas pulcējās vairāki simti pasākuma “Leģendu nakts” apmeklētāji. Šis ir jau otrais gads, kad pasākums notiek arī Preiļos. Uzzināt kādu senu noslēpumu par Preiļu pili, iespējams, sastapt spoku, kā arī gūt vēl nebijušus piedzīvojumus klātesošie devās stāstnieču un bruņinieku vadībā.

"Tāpēc jau leģenda ir leģenda, ka viņa ir tik mistiska un apvīta dažādiem nostāstiem, notikumiem, jā, un viņu pietiks gan pieciem, gan 10, pat 100 gadiem! Pats sarežģītākais ir prognozēt, cik būs apmeklētāju. Šodien ir ļoti labi apmeklēts pasākums, kā jūs redzat. Jā, mēs necerējām, ka būs tik daudz cilvēku," saka bruņinieks Juris Želvis.

"Pasākums mums ir veidots tā, ka mēs vedīsim visus ciemiņus pa Dižkoku takas vienu nelielu posmu. Mēs arī esam ar tādu ieceri, lai tik tiešām mēs atdzīvinātu un iedzīvinātu mūsu visu Preiļu parku ne tikai tūrisma sezonā, bet jebkurā gadalaikā," skaidro Preiļu muižas kompleksa un parka pārvaldniece Sanda Čingule-Vinogradova.

Leģendu nakts maršruts tās dalībniekus veda ne vien pa taciņām, bet arī pāri tiltiņiem un cauri brikšņiem, liekot apstāties pie ievērojamākajiem senajiem dižkokiem, kas ir leģendu par Preiļu pils ļaudīm glabātāji.

"Leģendas ir diezgan baismīgas, un es pati nezināju leģendu par Mīlestības kalniņu, un tā paliks atmiņā ar savu tādu nežēlību. Programma ir interesanta, un laikapstākļi arī lutināja, tāpēc vakars kopā ar bērniem ļoti patīkams," saka Leģendu nakts apmeklētāja Ieva no Preiļiem.

Tikmēr Rūta un Envija atzīst, ka bija ļoti interesanti, it īpaši viņu vecuma bērniem. 

"Man patika nest lāpu. Patika, ka kādam nodzisa un varēja viņam iedot [uguni] no savas lāpas. Un vēl man patika arī būt tumsā," saka Kārlis no Rīgas.

Preiļu pils leģendas izskanēja Ievas un Ādama salā, kur pasākuma dalībnieki dalījās iespaidos par naksnīgo pastaigu. Viņi atzina, ka šāda veida aktivitātes ir vērtīga iespēja pavadīt brīvo laiku neierastā veidā, turklāt rudenī pasākumu ārā nemaz nav tik daudz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti