Latvijas valsts un Latvijas Pasta simtgadē atkārtoti izdota Anša Cīruļa radītā brīvvalsts pirmā pastmarka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi un atzīmējot Latvijas brīvvalsts pasta uzņēmuma dibināšanas simto gadadienu, Latvijas Pasts atkārtoti emitē Latvijas Republikas pirmo pastmarku, kas izdota 1918. gada 18. decembrī.

Pastmarkas autors ir mākslinieks Ansis Cīrulis, kurš radījis arī Latvijas karoga standartu. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2018. gada 16. novembrī Rīgas 50. pasta nodaļā Stacijas laukumā 2, tirdzniecības centrā Origo, no plkst.8 līdz 19.

Atzīmējot Latvijas valsts un Latvijas pasta uzņēmuma simtgadi, Latvijas Pasts izdod īpašu pastmarkas izdevumu "Latvijas Republikas pirmajai pastmarkai – 100". Pastmarkas nominālvērtība ir € 0,54, un tā atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Pastmarkas tirāža ir 150 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā, un tās dizaina veidotājs ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Atkārtoti izdotā pastmarka atbilst oriģinālās pastmarkas metam, izņemot tajā norādītos gadskaitļus, kas jaunajā pastmarkas variantā iezīmē valsts simtgadi, kā arī pastmarkas nominālvērtību, kas 1918. gadā bija piecas kapeikas.

Latvijas Republikas pirmās pastmarkas dizaina radītājs ir Latvijas karoga standarta autors Ansis Cīrulis (1883–1942), un uz pastmarkas attēlota mākslinieka vīzija par Latvijas valsts ģerboni. Pirmā neatkarīgās Latvijas valsts pastmarka tika izdota 1918. gada 18. decembrī, un tā tika drukāta uz vairs neizmantotām vācu impērijas armijas ģenerālštāba karšu loksnēm.

Savukārt mūsdienās tapušās aploksnes vizuālajā noformējumā izmantots 1918. gada 18. decembrī pa pastu sūtītas pastkartes oriģināls ar pirmo jaunās Latvijas valsts pastmarku, bet aploksnes fonā redzams vācu armijas izdotās kartes fragments, uz kuras tika drukāta Latvijas Republikas pirmā pastmarka.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti