Latvijas Pasts izdod pastmarku Garlība Merķeļa 250. jubilejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku un aploksni, godinot vienu no spilgtākajiem apgaismības ideju pārstāvjiem Baltijā Garlību Helvigu Merķeli viņa 250. jubilejā.

Jaunā pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 1,42 eiro, kas atbilst ierakstītas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Eiropas Savienības teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere. 

Pastmarkas un aploksnes vizuālajā noformējumā māksliniece izmantojusi Latvijas Universitātes Akadēmiskas bibliotēkas Misiņa bibliotēkas materiālus – Merķeļa pazīstamākajā darbā "Latvieši, sevišķi vidzemnieki, filozofiskā gadu simteņa beigās" (1796), "Vidzemes senatne" (1798–1799), "Vanems Imanta" (1802), "Brīvie latvieši un igauņi" (1820) un grāmatas "Latvieši" latviešu valodas tulkojumā (1905) izmantotās ilustrācijas.

G.H.Merķelis (1769–1850) ir Baltijas vācu rakstnieks, publicists un viens no spilgtākajiem apgaismības ideju pārstāvjiem Baltijā. Merķeļa darbs būtiski veicināja dzimtbūšanas atcelšanu Latvijā, bet paustie uzskati ietekmēja latviešu sabiedriskās domas un literatūras attīstību 19. un 20.gs.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota tieši Merķeļa dzimšanas dienā 2019. gada 1. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā Merķeļa ielā 13, Rīgā, no plkst.9 līdz 19.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti