«Latvijas Goda aplis» aicina uz Viduslaiku svētkiem Jaunpils novadā  

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Latvijas Goda aplis” ir valsts simtgades svinēšanas festivāls, kas apceļo un godina Latvijas novadus. 11. augustā tas ciemosies Jaunpils novadā, kur notiks Viduslaiku svētki. 

Tam par godu “Latvijas Goda aplis” piedāvās izbaudīt īpašas romantiskās Jaunpils pils torņu gaismas spēles, informēja Latvijas Goda aplis komunikācijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Viduslaiku svētku atklāšana pie Jaunpils pils pakājē izvietotā lielgabala sāksies pulksten 15 kopā ar pārvaldnieku fon Grāvelšteinu jeb aktieri Gintu Grāveli. Līdz pat pulksten 20.30 norisināsies dažādas aktivitātes visai ģimenei, ieskaitot amatnieku darbnīcas, atrakcijas pils telpās un tās apkārtnē, kā arī amatieru tirdziņu pils laukumā.

Pils zālēs būs iespēja apskatīties vēsturiskus Jaunpils kino krājumus, Rotas Bērzkalnes gleznas un krāšņus grāmatu origami darbus. Pie pils notiks arī gleznošanas plenērs mākslinieces Aijas Princes vadībā, darbosies hennas zīmējumu darbnīca un zīlētava, būs iespēja padegustēt vietējo ozolzīļu kafiju un radīt savu spēka zīmi, ar ko uzreiz piedalīties dzejas brīvstūrī. 

Bērni varēs satikties ar Smaidu darbnīcas pasaku tēliem, samīļot mājdzīvnieku sētas iemītniekus, paspēlēties ar lielajiem pūšamburbuļiem un pārbaudīt savu izveicību viduslaiku bērnu spēlēs. Notiks arī seju apgleznošana.

Pulksten 15.30 pils kamīnzālē norisināsies sarunas ar Kurzemes dzejnieci Maiju Laukmani, bet no pulksten 18.30 ikviens varēs piedalīties stāstnieku Gunta Pakalna, Inas Celitānes un Liesmas Lagzdiņas piedāvātajā stāstu novakarē vairākās pils zālēs un arī pagrabā. Paralēli darbosies arī rakstīšanas skola. Vēl pulksten 15.30 sāksies aktivitātes pils pagalmā, kur būs iespēja vērot viduslaiku priekšnesumus un bruņinieku cīņas, kā arī uzdejot to laiku dejas attiecīgas mūzikas pavadībā. Visi tiek aicināti aplūkot arī Jaunpils dzirnavas un viduslaiku sētu “Niedru lija”.

Pulksten 21 uz lielās skatuves pie pils tiks teiktas svētku runas, bet pēc tām sāksies svētku koncerts, kurā uzstāsies dziedošo aktrišu trio “Saldais” – Dita Lūriņa-Egliena, Zane Dombrovska un Lelde Dreimane, piedaloties arī aktierim Mārtiņam Meieram.

Līdz ar tumsas pietuvošanos pulksten 22.30 uz saliņas tiks iedarbināta hercoga Jēkaba laiku ugunsmašīna, kā arī gaismas spēles uz pils torņu sienām. Visbeidzot pulksten 23 pils parkā sāksies simtgades zaļumballe kopā ar Laura Reinika tēva Artūra Reinika grupu “Tērvete”, kas šogad atzīmē trīsdesmitgadi.

“Latvijas Goda aplis” novados godina arī vietējos Goda saimniekus. Jaunpilī šajā godā tiks celti: novada lielākais graudkopis, SIA “Joži” īpašnieks Gunvaldis Sproģis, mājas, logus, durvis, kāpnes ražojošās SIA “Līvas grupa” īpašnieks Agris Smelteris un Jaunpils pienotavas direktors Viesturs Krilovs.

Plašāka informācija par svētkiem atrodama interneta lapā jaunpilspils.lv. Biļetes nopērkamas “Biļešu servisa” kasēs vai mājaslapā. Ieeja Zaļumballē par brīvu. 

Festivālu “Latvijas Goda aplis” rīko biedrība “Staro 100”. Šis pasākums tapis sadarbībā ar Jaunpils novada pašvaldību. Plašāka informācija atrodama festivāla “Latvijas Goda aplis” mājaslapā

Mūsu valsts novadus apceļojošā festivāla viesošanās vietās sadarbībā ar “Latvijas pastu” iespējams nodot īpašu sveicienu sev tuvajiem, pavēstot viņiem par “Latvijas Goda apli”. Turklāt piedāvā izvēlēties – nosūtīt personalizētu kartīti taustāmā veidolā vai virtuāli.

Festivāls “Latvijas Goda aplis” ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām. Festivāls turpināsies līdz šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā “Staro Rīga”. Attiecīgi arī “Latvijas Goda apļa” pieturvietās tiek ieskicētas gaismu festivāla vizualizācijas, radot vēl emocionāli pacilājošāku noskaņu. Festivālu “Latvijas Goda aplis” rīko biedrība “Staro 100” sadarbībā ar novadu pašvaldībām, kultūras centriem un namiem, nevalstiskām organizācijām, novadu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti