«Latvijas Goda aplis» aicina uz Čakstes muzeja atklāšanu Ozolnieku novadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Latvijas Goda aplis” ir valsts simtgades svinēšanas festivāls, kas apceļo un godina Latvijas novadus. 14. septembrī tas ciemosies Ozolnieku novadā, kad tiks atklāts jaunais Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes memoriālais muzejs Salgales pagasta “Aučos”.

Pasākumā “Latvijas Goda aplis” ar īpašas hologrammas palīdzību nodos sveicienu viesiem no Jāņa Čakstes, informēja “Latvijas Goda aplis” komunikācijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis. Jaunā muzeja ēka uzcelta no jauna un atrodas bijušās kalpu ēkas vietā pagalmā līdzās Čakstes dzimtas mājām “Auči”. Būvdarbi tika uzsākti jau pērnā gada pavasarī, lai līdz Jāņa Čakstes dzimšanas dienai 14. septembrī valsts simtgades svinību gadā memoriālais muzejs tiktu laikus pabeigts.

Svētku dienā muzeja oficiālajā atklāšanā pulksten 14 piedalīsies gan esošais, gan bijušie Latvijas Valsts prezidenti un citi goda viesi, taču uz jaunā muzeja ekspozīcijas bezmaksas apskati no pulksten 17 aicināts ikviens interesents.

Jānis Čakste bija Latvijas Valsts prezidents laikā no 1922. 14. novembra līdz 1927. gada 14. martam. Jaunajā muzejā apskatāms gan viņa darba kabinets, gan informatīvi un uzskatāmi izsmeļoša ekspozīcija par Čakstes dzimtu. Ekspozīcijas veidotāji pieturējušies pie trim galvenajiem atslēgas vārdiem – personība, demokrātija un dzimta. Stāsts par “Auču” saimniecību un dzimtas likteņiem spilgti iezīmē, ko nozīmējis būt latvietim dažādajos laiku griežos. Blakus muzeja ēkai iestādītas arī jaunas kastaņu un liepu alejas, kā arī ābeļdārzs. Abu jauno aleju krustojumā uzlikts piemiņas akmens ar uzrakstu “Latvijai”.

“Eiropas kultūras mantojuma dienu 2018” pasākumu ietvaros Čakstes memoriālais muzejs būs atvērts arī 15. un 16. septembrī no pulksten 10 līdz 17.  

Pēc Čakstes dzimtas iniciatīvas memoriālais muzejs “Aučos” tika izveidots jau 1999. gadā, taču tagad jaunajā ēkā tapusi jauna, plašāka un pārskatāmāka ekspozīcija. To kopā ar “H2E” dizaina biroju veidojusi Jāņa Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste, kura būs atklāšanas svinību Goda saimniece. Viņa dzimusi un uzaugusi Zviedrijā, pēc izglītības ir juriste un strādājusi kā ministru padomniece Latvijas vēstniecībā Stokholmā. Tagad viņa dzīvo gan Zviedrijā, gan Latvijā.   

Jāņa Čakstes dzimšanas dienas pasākumi 14. septembrī norisināsies arī Jelgavā. Pulksten 13 Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā, Svētes ielā 33, notiks jauniešu forums “Brīvība – izpratne, piederība, attīstība”, pulksten 17 paredzēts piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie Jāņa Čakstes pieminekļa, bet pulksten 18 Ģederta Eliasa vēstures un mākslas muzejā, Akadēmijas ielā 10, notiks izstādes “Laikmets. Dzimtas stāsts” atklāšana.

Vēl pulksten 20 Pasta salas jaunajā estrādē sāksies koncerts “Vēl viena dziesma būs...”. Tas veltīts Jāņa Čakstes piemiņai un viņa lielajam ieguldījumam IV Vispārējos latviešu Dziesmu un Mūzikas svētkos, kas norisinājās 1895. gadā Jelgavā. Piedalīsies Jelgavas pilsētas kopkoris un dejotāju saime, kā arī solisti un teicēji. Savukārt no pulksten 21.30 turpat Pasta salā būs vērojams multimediāls uzvedums “Četri prezidenti”. Par godu Jāņa Čakstes dzimšanas dienai veidotā 3D grafikas izrāde pieteiks Zemgali kā četru pirmo Latvijas prezidentu šūpuli un tajā izauklētās domas, sapņojot par valsts nākotni.

Festivālu “Latvijas Goda aplis” rīko biedrība “Staro 100”. Šis pasākums tapis sadarbībā ar Ozolnieku novada pašvaldību. Plašāka informācija atrodama festivāla “Latvijas Goda aplis” mājaslapā.

Festivāls “Latvijas Goda aplis” ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām. Festivāls turpināsies līdz šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā “Staro Rīga”. Attiecīgi arī “Latvijas Goda apļa” pieturvietās tiek ieskicētas gaismu festivāla vizualizācijas, radot vēl emocionāli pacilājošāku noskaņu. Festivālu “Latvijas Goda aplis” rīko biedrība “Staro 100” sadarbībā ar novadu pašvaldībām, kultūras centriem un namiem, nevalstiskām organizācijām, novadu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju.

Nokļūšanai pasākumos ikviens aicināts izmantot sliežu transportu. AS “Pasažieru vilciens" nodrošina regulāru vilcienu satiksmi piecās līnijās, un festivālu apmeklējošie pasažieri ātri, droši un patīkami tiks nogādāti vēlamajā galamērķī. Aplūkot vilcienu kustības sarakstu un iegādāties e-biļeti var AS "Pasažieru vilciens" mājaslapā un mobilajā lietotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti