Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu «Kaķīša dzirnavas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien, 11. aprīlī, nāks klajā latviešu dzejnieka, prozaiķa un politiķa Kārļa Skalbes (1879–1945) daiļradei veltīta sudraba kolekcijas monēta "Kaķīša dzirnavas", informē. Latvijas Banka.

Latvijas Kultūras kanonā iekļautā K. Skalbes pasaku krājuma "Ziemas pasakas" (1913) darbs "Kaķīša dzirnavas" 2014. gadā raidījumu cikla "Lielā lasīšana" balsojumā tika atzīta par Latvijas iedzīvotāju mīļāko grāmatu. Šādu atzinību noteica latviešu mentalitātei un dainu ideāliem tuvais humānisms un rakstnieka prasme skart cilvēka dziļākās emocijas. Kaķīša dzirnavās sildījusies teju katra latvieša sirds un dvēsele.

Pasakas kodols ir morāla atziņa: nevairo ļaunumu un mācies piedot. Šai vērtībai līdzās ir godīgums, darba tikums un mīlestība. Pasakas daudzslāņainais domu kārtojums ir noderīgs jebkurā vecumā.

Kolekcijas monētas "Kaķīša dzirnavas" grafiskā dizaina autore ir Elīna Brasliņa, bet plastisko veidojumu darinājusi Ligita Franckeviča. Šī ir jaunās un talantīgās mākslinieces E. Brasliņas debija monētu mākslā. Plašākai sabiedrībai viņa ir pazīstama kā grāmatu ilustratore (izdots jau vairāk nekā 20 bērnu grāmatu ar E. Brasliņas ilustrācijām, t.sk. grāmatu sērija "Mākslas detektīvi"), un nupat uz kinoteātru ekrāniem parādījusies arī pirmā viņas animētā filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi".

Jauno monētu no 11. aprīļa plkst. 8.30 varēs iegādāties Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē e-monetas.lv – 46.00 eiro. Monētas maksimālā tirāža – 2500 eksemplāru. Monēta izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Kolekcijas monēta "Kaķīša dzirnavas" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti