Kultūras ziņas

Kājām pa Brīvības ielu

Kultūras ziņas

"Prāta vētras" dziesmu svētki Mežaparkā

Laikmetīgais cirks un ielu māksla Rīgā

Laikmetīgais cirks un ielu māksla – bezmaksas izrādēs festivālā «Re Rīga!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sākot no sestdienas, 18.augusta, līdz pat nākamās nedēļas vidum Rīgas ielās norisināsies laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls “Re Rīga!”. Tā laikā, lielākoties bez maksas, būs iespēja vērot akrobātus, klaunus, mīmus, žonglierus un citus mūsdienu cirka māksliniekus, kuri, kā sola festivāla rīkotāji, demonstrēs ne tikai savas prasmes, bet arī ļaus pārliecināties par cirka un citu mākslas žanru mijiedarbību.  

Kad 2013. gadā Rīgas ielās pirmo reizi uzstājās laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāla “Re Rīga!” viesi, tā rīkotāji pat nenojauta, ka ar to sāk pieradināt skatītājus pie cirka bez dzīvniekiem.

“Ir patiess prieks, ka tas ir rezultējies ar cirku bez zvēriem, un arī “Rīgas cirks” ir uz šī ceļa,” atzina festivāla “Re Rīga!” producents Mārtiņš Ķibers.

“Laikmetīgais cirks ir viena no tādām visevolucionējošākām mākslas formām 21. gadsimtā, jo, kā jau es teicu, meklē sadarbības ar citām mākslas formām. Lai arī salīdzinoši jauna forma, tomēr sakne ir tālā senatnē, un tas viss kopā rada tādu kopā pozitīvu sajūtu pēc katras izrādes, ko apskaties,” stāstīja Ķibers. 

Sešu gadu laikā audzis ne tikai festivāla notikumu apmeklētāju skaits, bet arī festivālā uzstāties gribētāju pulks.

Lai izraudzītos labākos, notika attālināts Baltijas jauno talantu konkurss. Viens no uzvarētājiem ir franču izcelsmes virtuozais žonglieris no Igaunijas Silvens Poms. Viņš pats savā nodabā nedēļas nogalē uzstāšoties Vecrīgas ielās, bet jau nākampirmdien priekšnesums “Oulalā”, ar kuru viņš pārliecināja žūriju, būs skatāms Tallinas ielas radošajā kvartālā.

Azartiskais žonglieris dzimis un audzis Francijā, bet nu jau četrus gadus dzīvo Igaunijā un runā igauņu mēlē. Plašajā Francijā juties ierobežotāks nekā mazajā Igaunijā. Viņam patīkot arī ziemeļnieku tiešums un patiesums - nekādu viltotu buču un apskāvienu.

“Ģimeni redzu retāk, bet es beidzot esmu laimīgs, un arī viņi to redz un tāpēc priecājas līdz ar mani. Man patīk mans darbs, katru rītu pamostos laimīgs un priecīgs dodos darba gaitās,” stāstīja Poms.

“Man patīk uzburt atmosfēru un radīt prieku cilvēkos, parādoties vietās, kur ielu māksliniekus neviens negaida. Un varbūt, nonākot mājās, viņi ģimenei stāstīs nevis par savu smago darba dienu, bet par foršu žonglieri, ko redzējuši pa ceļam,” sacīja Poms.

Sestdien un svētdien laikmetīgā cirka mākslinieku uzstāšanās no Spānijas, Čīles un Zviedrijas uzstāšanās Esplanādē, kā arī pirmdienas performances Tallinas ielā būs bezmaksas.

“Kāda mums tā tēma ir - kad laikmetīgais cirks meklē sinerģijas ar dažādām mākslas formām, ar laikmetīgo deju, ar sportu, tēlniecību, teātri. Tā ir galvenā līnija, ko gribam parādīt, kādas ir pasaules cirku tendences, kas notiek pasaulē,” stāstīja Ķibers.

Rīkotāji sola, ka cirka mākslinieki iesaistīs arī publiku, jo īpaši bērnus.  Festivāla “Re Rīga!” programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti