Rīta Panorāma

Intervija ar Uldi Pīlēnu

Rīta Panorāma

Intervija ar Mairu Dzelzkalēju-Burmistri

Kur un kā zāģēt Ziemassvētku eglīti?

Kur un kā zāģēt Ziemassvētku eglīti?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ziemassvētku eglīti atļauts zāģēt tikai un vienīgi akciju sabiedrības “Latvijas Valsts meži” apsaimniekotajās teritorijās. No Rīgas tās sākas aptuveni 50 kilometru attālumā.

“Latvijas Valsts mežu” vecākais eksperts Kaspars Riže atklāj, ka atļauja zāģēt eglītes saistīta ar iedzīvotāju rīcību mežā iepriekšējos gados: “Sāksim ar to, ka nedaudz aplams ir tāds jēdziens, ka “Latvijas Valsts meži” ļauj mūžīgi mūžos zāģēt pa vienai eglītei valsts mežā. Tas tā īsti nav. Katru gadu tiek pārskatīts, vai šogad ļaus vai neļaus. Tas ir atkarīgs no tā, kā iepriekš eglīšu zāģētāji ir uzvedušies.”

Pērn viss ir bijis kārtībā, tāpēc šogad uz Ziemassvētkiem katram Latvijas iedzīvotājam atļauts valsts mežos nozāģēt vienu eglīti.

Drīkst zāģēt eglītes meža ceļmalās, grāvju malās, zem elektrolīnijām, kā arī pameža eglītes. Aizliegts zāģēt jaunaudzēs, kā arī Rīgas mežos un privātajos mežos. Jāatceras, ka mežam ir ausis un acis. Nozāģējot koku neatļautā vietā, būs lielas nepatikšanas un naudas sods garantēts.

Bet kā tad saprast, kur sākas un kur beidzas valsts meži? Viena no iespējām ir sekot norādēm mežā. Tiesa, ir arī vienkāršāks veids. “Mūsu kolēģi ir izstrādājuši aplikāciju mobilajam telefonam “LVM Geo”. Tā ir par velti. Ieslēdzam navigāciju un redzam, ka mēs atrodamies šajā vietā. Precizitāte šim punktiņam ir plus mīnus divi metri,” savā viedtālrunī rāda Riže.

Kad noskaidrots, kur atļauts zāģēt, jāsaprot, kuras egles drīkst aiztikt un kuras nedrīkstam. “Rekomendējam 2,5 – 3 metru garu eglīti. Pēc likuma - bez apliecinājuma drīkst nozāģēt koku, kas pie celma nav resnāks par 12 centimetriem. Šāda trīs metrus gara egle lielākoties nekad nebūs resnāka par 12 centimetriem,” skaidro eksperts.

Kad noteikumi skaidri, atliek tikai valsts mežos izvēlēties īsto eglīti. Tā jāzāģē maksimāli zemu. Kad egle nozāģēta, nepieciešamības gadījumā to vēl var saīsināt, stumbru un zarus pēc tam noklājot uz zemes, lai neviens uz tiem nevar sadurties vai aizķerties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti