4. studija

4. studija

4. studija

Kam vajadzīgas sliedes, kuras sākas uz tilta un nekur neaizved?

Kur jokus rod karikatūristi Gatis Šļūka un Zemgus Zaharāns?

Kur jokus rod karikatūristi Gatis Šļūka un Zemgus Zaharāns?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nav noslēpums, ka dažādas dzīves likstas un nebūšanas ir iespējams vieglāk pārlaist, ja nezaudējam humora izjūtu. Spēja pajokot ļauj kaut nedaudz uz drūmo situāciju palūkoties no malas. Šāds – “trāpīgs” – skatiens neapšaubāmi piemīt karikatūristiem Gatim Šļūkam un Zemgum Zaharānam.

Viena no pirmajām Gata Šļūkas karikatūrām pandēmijas laikā – par aizslēgto pasauli – tika ievērota arī starptautiskajā arēnā. Viņš saka – kaut arī dažreiz ienākot prātā, ka jābeidz zīmēt par to "kovidu", cik var – tāpat pie šīs tēmas atgriežas.

Karikatūrists Zemgus Zaharāns precīzi atceras savu pirmo karikatūru par Covid-19.

"Tas bija kaut kas par to, ka joki mazi, kas izrādījās patiesība. Esmu pravietisks karikatūrists – visi teica, ka tas ir nieks, ka ķīnieši tur māžojas, kamēr izrādījās, ka – nevis ķīnieši māžojas, bet mēs neuztveram visu nopietni, kas notiek," atceras Zaharāns.

Neņemot vērā, ka vietējo aktualitāšu pietiek, aizvadītā gada laikā karikatūristam Zemgum Zaharānam populārākais personāžs bija lielās kaimiņvalsts pirmā persona – Vladimirs Putins.

"Tāpēc, ka viņš ir vienīgais, kas tur ietekmē procesus. Un, ja man jāzīmē kaut ko par ārpolitiku, ja man jāzīmē par kaimiņvalsti Krieviju, tad vienīgais, ko ir jēdzīgi zīmēt, tas ir pats "cars"," skaidro Zaharāns.

Arī karikatūristiem publika mēdz aizrādīt – šajā laikā, atbilstoši situācijai, attēlotajām personām ir jābūt maskās. Tā kā puse no sejas ir aizsegta ar masku, cilvēka sejas izteiksme ir jāmēģina parādīt tikai ar acīm.

"Ja man tagad būtu jāzīmē [veselības ministrs Daniels] Pavļuts, tad - zods aizsegts, mute aizsegta, paliek tikai brilles," stāsta Šļūka.

Zīmēt Pavļutu gan neesot tas grūtākais, jo viņam ir izteikts zods un brilles. Viņš noteikti esot vieglāk zīmējams nekā, piemēram, bijusī veselības ministre Ilze Viņķele.   "Tāpēc ir labi, ka varbūt nomainās priekš karikatūristiem sejas," smejas Šļūka.

Šim laikam raksturīgi, ka karikatūristam nereti ir jāapsver visi par un pret – ko un kā zīmēt, jo skatītāju uztvere ir visai dažāda, un mēdz būt ļoti sakāpināta.

"Dažbrīd liekas, ka cilvēkiem pazūd humora izjūta kaut kādos brīžos; tik saasināti skatās uz visu. Ka tik nav saskatāma kāda "antivakseru" propaganda!pauž Šļūka.

Zaharāns uzskata – vislabākās tēmas karikatūristam ir tās, kas sabiedrību nedaudz tracina. Aizliegtās preces un vakcinācijas birojs – divas tēmas, kas pandēmijas laikā ir pelnījušas vienu no vislielākajām karikatūrista ievērībām.

Tā kā valdībai visbiežāk pārmet vājo komunikāciju dažādu lēmumu skaidrošanā, paliek cerība, ka sadzirdēti tiks karikatūristi, kuri vienā zīmējumā trāpīgi parāda, kas no pieņemtajiem lēmumiem sanācis.

Kādā Šļūkas karikatūrā attēlots ceļotājs, kurš dodas komandējumā uz Ēģipti un ziņo, ka viņam ir darījuma tikšanās ar Tutanhamonu.

"It kā drīkst būt tie lidojumi, tikai nopietni iemesli, bet tajā pašā laikā nav arī aizliegts ceļot, uz to pašu Ēģipti vai kur citur. Kāds bija tviterī  tai karikatūrai [satiksmes ministru Tāli] Linkaitu ietagojis, es nekādu atbildi no tā arī nesagaidīju. Un tad liekas, varbūt viņiem ir vienkāršāk neko neatbildēt, noklusēt, jo īsti varbūt pat atbildes nav dažreiz,” spriež Šļūka.

Abi mākslinieki atzīst – ar nelielām niansēm, bet Latvijā radītas karikatūras par Covid-19 tēmu sapratīs visur pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti