Kur iedvesmu rada Jāzeps Vītols? Mūzikas takā Gaujienā var izzināt skaņraža «paradīzi» un iemēģināt roku instrumentu spēlē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gaujienas muižas parkā un Jāzepa Vītola muzeja “Anniņas” apkaimē tapusi mūzikas taka, kurā dodoties var reizē skatīt šejienes dabas ainavas un iemēģināt roku āra mūzikas instrumentu spēlē. Šī mūzikas taka ir viena no aktivitātēm Latvijas–Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Dabas gars”, šajā projektā arī izbūvēta āra terase koncertiem un veikti citi darbi.

Kur iedvesmu rada Jāzeps Vītols? Mūzikas takā Gaujienā var izzināt skaņraža «paradīzi» un iemēģināt roku instrumentu spēlē
00:00 / 05:22
Lejuplādēt

Jāzepa Vītola muzeja “Anniņas” vadītāja Ineta Riepniece iepazīstina ar mūzikas taku: “Ir astoņi pieturpunkti šajā mūzikas takā, un katrā ir vairāki mūzikas instrumenti, dažā ir viens. Ģimenes ar bērniem ļoti priecīgas ir, ka var atnākt paspēlēt, bērni atnāk, patankšķina, paklinkšķina, bet galvenais, ka to var baudīt reizē ar dabas skaistumu, tas ir galvenais.”

Skaņa no pils pakalna aizskan tālu, un ar to sasaucas arī ainava, kas šeit paveras. Ineta Riepniece saka – ne par velti Jāzeps Vītols šo vietu dēvēja par paradīzi.

“Jāzepam Vītolam šī bija paradīze, šeit viņš iedvesmojās no dabas un rakstīja savu mūziku, un tad mēs izveidojām šādu taku, jūs varat staigāt pa Gaujienas muižas ansambli, baudīt šo dabas burvību.

Un šie instrumenti nav tādi, kur jābūt mūziķim, tur var katrs savā noskaņā, savu noskaņu mūziku paskandināt, un iejusties šajā gaisotnē, ko pats Dievs ir radījis. “Dievs bija iemīlējies, pasaulē laizdams Gauju”, to teica Ojārs Vācietis. Ideja radās no tā, ka mums šeit ir tiešām fantastiska apkārtne, un mums jau sen gribējās attīstīt to ieleju, visu muižas ansambli, tieši to ainavisko,” skaidro Ineta Riepniece.

Muzeja krājumu glabātāja Sanita Sproģe vērtē, ka šī taka un iespēja āra aktivitātēm šobrīd ir pat ļoti būtiska.

“Jāsaka paldies akcijai “Latvijas izaicinājums 2021”, jo sākumā mēs pat īsti nesapratām, kāpēc mums te sestdienās, svētdienās sāk parādīties tik daudz mašīnu, tautas parādās vairāk, viņiem tagad it kā ir tas mērķis noiet tos kilometrus, iepazīt dabu, ko piedāvā pārgājiena dalībniekiem, bet mēs ļoti ceram, ka viņi pie mums atbrauks arī citā laikā, kad nebūs jānoiet šie obligātie kilometri, ka viņi atbrauks vai uz kādu pasākumu paskatīties, vai vienkārši nesteidzoties iepazīt mūsu vēsturi un kultūru,” atzīmē Sanita Sproģe.

Latvijas–Krievijas pārrobežu projektā “Dabas gars” Jāzepa Vītola memoriālajā muzejā “Anniņas” tapusi ne tikai šī mūzikas taka. Vēl pirms diviem gadiem “Anniņās” aina pie muzeja nebija iepriecinoša, bija nobrucis blakus esošais muižas laiku mūris, bet tagad tā vietā ir izveidota terase skatītājiem, lai varētu klausīties āra koncertus.

Ineta Riepniece stāsta: “Jā, tad, kad pirms diviem gadiem tā siena nobruka, tad bija diezgan dramatiska situācija, tad mēs sapratām, ka tā vairs dzīvot nevar, un veiksmīgā kārtā izdevās piedalīties Latvijas–Krievijas pārrobežas programmā, mums atbalstīja projektu, un šeit, šajā nogāzē, kura bija nobrukusi, vienkārši vajadzēja vietas, kur sēdēt skatītājiem, jo akustika šeit ir no dabas dota, šī ieleja skan kā kanna.”

Apkārtnes sakārtošanas darbi vēl turpināsies, taču šobrīd kritiskā situācijā ir pats muzejs.

Pirms gadiem trīsdesmit muzeja ēka nodega, un toreiz tā tika atjaunota steigā, vairāk kā dekorācija komponista jubilejas koncertam. Tagad cerība par muzeja rekonstrukciju, kā stāsta Ineta Riepniece, tiek saistīta ar novadu reformu, kad Gaujiena iekļausies topošajā Smiltenes novadā.

“Mēs ļoti ceram, ka mums izdosies arī šo māju atjaunot, jo pagājušajā gadā dizaina birojs “H2E” izveidoja skiču projektu jaunajai ekspozīcijai, un šobrīd mēs kopā ar jauno Smiltenes novada pašvaldību, kas būs mūsu novada jaunais centrs, mēs mēģinām veidot projekta pieteikumu kopā ar vēl vairākiem novadiem, ar Gulbenes novadu nākošā ēku siltināšanas perioda programmai, jo šo ēku vajag siltināt, vajag nomainīt apkures sistēmu, vajag nomainīt jumtu, un mēs mēģināsim startēt šajā programmā,” norāda Riepniece.

Bet muzejs “Anniņas” nav tikai muzejs šī vārda tiešākajā nozīmē, ar ekspozīciju. Katru vasaru pirms Covid-19 pandēmijas te noritēja arī Jāzepa Vītola mūzikas dienas, arī muzikālā nometne bērniem un jauniešiem “Vītolēni”.

Ineta Riepniece uzsver: “Mēs esam ļoti apņēmušies, kādās tik vien iespēju robežās mēs pagājušo gadu atcelto “Vītolēnu” nometni šogad organizēsim, cik nu mazās grupiņās drīkstēs, ievērojot visus ierobežojumus, kādus mums uzliks, bet mēs ļoti centīsimies, lai bērni šo nometni izbaudītu, mēs vismaz tā esam apņēmušies, un Vītolsvētki mums pilnīgi noteikti būs, mums jau ir atbalstīts projekts, mums 24. jūlijā šeit uz estrādes būs “Ave Sol” koncerts, tas ir profesionāls kolektīvs un drīkst mēģināt arī šajos Covid-19 apstākļos.”

Tas, vai izdosies īstenot šīs ieceres, būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti