Dienas ziņas

Latvijā atzīmē Jūras svētkus

Dienas ziņas

Vetārsts izveido mobilo veterināro praksi

Kuldīgā svin kulturālo kartupeļu lauka ziedēšanu

Kuldīgā svin kulturālo kartupeļu lauka ziedēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kulturālo kartupeļu lauks, kuru maija sākumā Kuldīgā izveidoja Imanta Ziedoņa fonds "Viegli", ir ziedēšanas pilnbriedā. Fonda pārstāvji saka – kulturālie kartupeļi auguši godam. Lai svinētu ziedēšanu, bija sarīkoti īsti svētki gan ar radošajam darbnīcām, gan koncerts "Kartupeļu ziedonis".

Ar literāta Imanta Ziedoņa klātesamību balsī un turpinājumu idejās un darbos kulturālo kartupeļu lauka ziedēšanas pilnbrieds Kuldīgā sasaucis tuvus un tālus ļaudis uz svinēšanu un līdzdalību kartupeļa iepazīšanā – te kartupelis lasa un aicina lasīt kopā, te tas darbojas un no kartupeļu cietes top pretstresa bumbas. Kartupelis arī mācās, un ne viens vien piedalījās izzinošās lekcijās, kartupelis ļauj vaļu radošumam un nebaidās eksperimentēt. 

 "Mani uzrunā gan koncerta formāts, gan sarunas, gan darbošanās vieta bērniem," atzina pasākuma apmeklētāja Lolita Dabra.

Kulturālo kartupeļu lauks Kuldīgā tika iestādīts maija sākumā. Tā Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" sāka iedzīvināt dzejnieka, rakstnieka un publicista Imanta Ziedoņa pērnā gadsimta otrajā pusē tapušo ceļa idejas grāmatu "Kurzemīte". Tā sākas ar kartupeļu talku Kuldīgas pusē, tāpēc šī ceļa sākums iezīmēts ar kartupeļu lauku.

Fonda pārstāvji atzīst, ka šis ir izmēģinājuma gads, bet pārlaicīgais literārais darbs "Kurzemīte" fonda "Viegli" un Ziedoņa muzeja uzmanības centrā būs arī turpmākos gadus.

"Mēs ļoti nopietni pētīsim "Kurzemīti" šodien, mēs iesim pa Imanta Ziedoņa pēdām un sagaidīsim kartupeļu laukā Imanta 90 gadu jubileju," sacīja fonda "Viegli" padomes priekšsēdētāja Žanete Grende.

"Kurzemīte" iedvesmojusi mūziķus arī pirmajam fonda unikālam brīvdabas koncertam "Kartupeļu ziedonis". Tas ir jauna koncertu cikla sākums, kurā uzstājas "Kartupeļu bigbends" un skanēs ik gadu pie kartupeļu lauka ziedēšanas laikā. Šai reizē tā programmu veidojis mūziķis Goran Gora.

"Katru gadu kāds no fonda "Viegli" mūziķiem uzņemsies "Kartupeļu bigbenda" vadību un izvēlēsies savas mīļākās dziesmas, kuras viņš pats būtu gribējis sarakstīt," teica Imanta Ziedoņa muzeja radošais direktors Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora).

Īpaši aranžētas muzikālajā uzvedumā izskanēja tādas laika pārbaudi izturējušas dziesmas kā Imanta Kalniņa "Dūdieviņš", grupas "Pērkons" dziesma "Pie baltas lapas", Edgara Liepiņa izpildītā "Tāpēc jau, ka nevar zināt kāpēc" un daudzas citas. To papildināja mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics, lasot Imanta Ziedoņa darbus. Bet kartupeļu lauks zaigoja, priecēja un iedvesmoja dažādu gaismu spēlēs, kuras uzburt palīdzēja gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti