Kultūras ziņas

444 Māra Bišofa ideju ilustrācijas

Kultūras ziņas

Izskanējis "Kremerata Baltica" festivāls

"Uguns (un) nakts" Kuldīgā

Kuldīgā ar gaismu šovu «Uguns (un) nakts» godina Raini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Septembris ir Raiņa dzimšanas dienas mēnesis, kad tradicionāli notiek Dzejas dienas un citi ar Raini saistīti pasākumi. Kuldīgā aizvadītās nedēļas nogalē jau septīto reizi Raiņa daiļrades motīvi ienāca ar mākslu kaleidoskopu “Uguns (un) nakts”. Šogad gaismas piedzīvojums veda kosmiskās iztēles, fantāziju un ilūziju ceļojumā.

Kuldīgas estrādes parkā astronomijas, aizvēstures, mākslas un moderno tehnoloģiju valstība vienā mirklī ikvienu ierauj gaismu saspēles ar tumsu radītā iztēles, fantāziju un ilūziju ceļojumā. Ideja par mākslu kaleidoskopu “Uguns (un) nakts” radusies pirms septiņiem gadiem, kad, iedvesmojoties no Raiņa lugas “Uguns un nakts” sākuma vārdiem – “Miglas lēni plūst (…) Un tur jau viņi nāk atkal – mani maija nakts sapņi”, pasākums notika maijā. Pandēmijas laiks lēma citādāk, un nu jau otro gadu tas cilvēkus aicina septembrī, laikā, kad atzīmējam dižgara dzimšanas dienu. Šai reizē izvēlēts Raiņa kosmiskais un bezgalības motīvs.

Kuldīgas kultūras centra producente Ance Priede par ideju stāsta: "Man gribējās kāpt tālāk, augstāk kosmosā, tā starp zvaigznēm. Es ceru, ka viņš tur sēž uz zvaigznītes un priecājas, ka viņa darbu atceras kaut vai šādā formātā. Atceramies, ka tur augšā ir tik liels plašums, ko nevaram aptvert, varbūt, ka jādomā plašāk, ka jāatver tas skatījums uz augšu."

Organizatori atzīst, ka pandēmijas dēļ dažādi gaismas šovi kļuvuši par svarīgiem pasākumu elementiem, tādēļ grūti izdomāt, ar ko jaunu pārsteigt apmeklētāju. Kuldīdznieki neslēpj, ka kopā ar gaismu māksliniekiem radījuši vairākas jaunas idejas tieši šim festivālam.

Gaismu mākslinieks Jānis Pētersons atzīst: "Tā ir evolūcija, tu no viena stienīša nonāc pie jauna stienīša, krāso divus objektus vienā, tas nav tā, ka vienā dienā to uzbur un tas strādā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti