Kultūras ziņas

Liepājnieki sveic Imantu Kalniņu 80. jubilejā

Kultūras ziņas

Rīgas ainavā par vienu atjaunotu ēku vairāk

Latvijas Banka izlaiž monētu "Atslēdziņa"

Klajā nāk kolekcijas monēta «Atslēdziņa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Banka 27. maijā laidusi klajā zelta kolekcijas monētu “Atslēdziņa”, kuras grafiskā dizaina autors ir plakātists, vides mākslinieks un dizaingrafiķis, daudzu citu kolekcijas monētu veidotājs, mākslinieks Laimonis Šēnbergs. Jaunā monēta jau kļuvusi par numismātikas retumu.

Latvijas Bankas zelta kolekcijas monēta “Atslēdziņa” veidota, iedvesmojoties no latviešu kultūras mantojuma – pūralādes slēdzenes un apkalumiem.

Mākslinieks Laimonis Šēnbergs stāsta: “Mūsu kultūras vēsturē nozīmīga daļa ir šie meistara kalumi. Gan atslēgas, gan dažādi apkalumi, gan vārtu apkalumi, gan durvju apkalumi. Un īpaši jau pūralāžu apkalumi. Šai monētai konkrēti es arī ņēmu vienu reālu atslēgas apkalumu. Tas ir sirds formā. Tur droši vien arī meistaram bija kaut kāda sava doma. Nu meitas jau arī varbūt šajās pūralādēs glabāja savas sirds noslēpumus.”

Jaunā monēta divtūkstoš eksemplāros izkalta Nīderlandē, un tās cena, iegādājoties Latvijas Bankas numismātikas iegādes vietnē internetā, ir 98 eiro.

Monētas ļoti daudzi cilvēki paši sev vai dāvināšanai pērk. Man šķiet, ka šī monēta arī bija diezgan piemērota, lai dāvinātu. Šādu mazu monētiņu – ne tikai šo, bet arī agrāk mazās zelta monētiņas varēja izmantot kā rotaslietas,” atzīmē Šēnbergs.

Kolekcijas monētas, kas būtībā ir mākslas darbi, ir īpaši pieprasītas, un “Atslēdziņa” nav izņēmums – kā liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija, visi monētas eksemplāri 27. maijā tika izpārdoti nepilnas pusstundas laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti