Ķekavas muzejā izveido grafiķim un karikatūristam Edgaram Ozoliņam veltītu pastāvīgo ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ķekavas muzejā novada vēsturi var izzināt piecos novada vēstures stāstos, un pastāvīga ekspozīcija izveidota arī novadniekam, grafiķim un daudzu karikatūru autoram Edgaram Ozoliņam. Lai popularizētu karikatūru kā mākslas žanru, Ķekavas novada muzejā regulāri var apskatīt arī citu karikatūristu darbus un skolēni var gan paši zīmēt karikatūras, gan piedalīties izglītojošās programmās.

Ķekavas muzejā izveido ekspozīciju karikatūristam Edgaram Ozoliņam
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Ķekavas novada muzejā izveidota novadniekam, karikatūristam un grafiķim Edgaram Ozoliņam veltīta ekspozīcija, kuras nosaukums ir "Smejies vesels!". Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja Ināra Rumbina stāsta: "Ozoliņš, protams, ir grafiķis un grāmatu ilustrators (piemēram, Zentas Ērgles grāmatām) un Rīgas Kinostudijā bijis mākslinieks multiplikācijas filmai "Āfrikas ola", bet viņš arī zīmēja karikatūras. Un viņa zīmējumi neiztrūkstoši [ir publicēti] no pirmā "Dadža" 1957. gadā. Vispār karikatūra ir cieši saistīta ar laikmetu, jo šeti mēs redzam laikmetu, redzam tās problēmas, kas tajā laikā ir, mēs redzam, kāda ir mode toreiz bijusi. Ozoliņš ļoti spilgti rāda 60.–70. gadus. [..] Bet tajā pašā laikā, skatoties uz šīm karikatūrām, mēs atrodam šodienai raksturīgas lietas."

Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja Ināra Rumbina stāsta, ka Edgara Ozoliņa karikatūru kolekcija rosinājusi arī sadarboties ar citiem karikatūru autoriem: "Pēdējais mūsu projekts, pie kura notiek darbs, ir ekspozīcija ar nosaukumu "Viņus vieno "Dadzis"". Pēdējais "Dadža" redaktors Andris Ruģēns mums ir iedāvinājis ļoti daudz karikatūru zīmējumus un arī diezgan daudz materiālu no "Dadža" redakcijas. Tad mēs nospriedām, ka mums vajadzētu arī to kaut kā popularizēt."

Šogad 80 gadi aprit karikatūristam Dainim Breikšam, un Ķekavas muzejā var apskatīt 80 viņa zīmējumus, taču krājumā kopā ir 240 viņa zīmējumi. Muzeja darbinieces uzsver, ka katram karikatūristam ir savs rokraksts, bet Breikšs izceļas ar īpaši detalizētiem zīmējumiem, kā arī daudz redzamajiem trim personāžiem: Velnu, Ādamu un Ievu.

Ķekavas novada muzejs jau 12 gadus rīko arī skolēnu karikatūru zīmēšanas konkursu. Pērn iesūtīti vairāk nekā 1500 skolēnu darbi no visas Latvijas.

Jaunu karikatūru izstādi Ķekavas novada muzejā varēs apskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti