Rīta Panorāma

Intervija ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Rinaldu Muciņu

Rīta Panorāma

Sergejs Jēgers. Ave Maria. Rīgas Doms

LTV izrādīs īsmetrāžas daudzsēriju filmu "Ārčijs un Nellija"

Kas ir Ārčijs un Nellija, un kā viņi nodzīvos līdz 100 gadiem? Iepazīsti jaunā seriāla tēlus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daudzsēriju filma "Ārčijs un Nellija jeb kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem" vēsta par diviem vientuļiem senioriem, kuri iedvesmo viens otru atrast jaunus izaicinājumus rimtajā ikdienā. 

Nellija (lomā Regīna Razuma)
Nellija (lomā Regīna Razuma)

Nellija (lomā Regīna Razuma)

Nellija pirms gada ir zaudējusi vīru. Kopš tā brīža dzīvei ir zudusi jēga. Viņas meitas cer, nomainot dzīves apstākļus un ievācoties uz dzīvi nelielā privātmājā ar dārzu, par ko, dzīvodama daudzstāvu mājas dzīvoklī, Nellija vienmēr ir sapņojusi, viņā radīsies vēlme atkal darboties un dzīvesprieks atgriezīsies. 

Nellija pēc dabas ir klusa un mierīga, taču ļoti sirsnīga, inteliģenta un dzīvi mīloša sieviete, sava aizgājušā vīra ļoti mīlēta. Taču, kopš vīra vairs nav, nekas Nellijai nesagādā prieku – iemīļotās nodarbes atstātas novārtā, kā arī būtībā visa dzīve ir gluži apstādināta un nolikta uz pauzes. Nellija vislabprātāk ielīstu gultā, grauztu cepumus un truli aizmirstos televizora ekrānā. Jo sāp. Jo Nellija nezina, kā dzīvot vienai. Taču savas sāpes Nellija cenšas paturēt pie sevis, jo nevēlas ar tām nodarīt pāri savām meitām un mazbērniem, kurus ļoti mīl.

Nellijas dzīve mainīsies, kad viņai nāksies rēķināties ar jauniegūto kaimiņu Ārčiju.

Ārčijs (lomā Tonu Oja)
Ārčijs (lomā Tonu Oja)

Ārčijs (lomā Tonu Oja)

Ārčijam ir plāns – viņš grib nodzīvot līdz 100 gadiem. Kā japāņi, kuri dzīvo Okinavas salā, kur vidējais iedzīvotāju vecums ir 84 gadi un kurā ir četras reizes vairāk simtgadnieku nekā jebkur citur pasaulē. Tāpēc tā iesaukta par "Nemirstīgo salu".  Japāņu ilgdzīves noslēpums slēpjas vairākos faktos: viņi uzturā lieto tikai pašaudzētus produktus vai arī pašu izzvejotas zivis, ēd nelielas porcijas. Svaigs gaiss ir ne mazāk svarīgs faktors, tāpat kā aktīvs dzīvesveids. 

Ārčijs arī pēc savas pieredzes zina, ka, lai justos labi, ir jābūt aktīvam un daudz jākustas. Ārčija dārzā ir dažādas paša izgudrotas sportošanas ierīces – velosipēds, kurš nebrauc uz priekšu, bet ar to var mīties uz vietas, muca, kurā satek lietus ūdens; kad parauj aiz striķa, ūdens ar švunku izlīst. Ārčijs līdzīgi kā japāņi seko līdzi tam, ko ēd, un gatavošana ir viena no viņa sirdslietām. Ārčijs audzē visu, ko var izaudzēt, un veikalā iegādājas vien to, ko pats nevar uztaisīt. 

Japāņu ilgdzīves noslēpums slēpjas arī tajā, ka viņi ir zina, cik svarīga ir atpūta un emocionālā labsajūta, tāpēc viņi atsakās no visa veida stresa un izvēlas vadīt vienkāršu dzīvesveidu, kurā liela nozīme ir optimismam un priekam par katru nodzīvoto dienu. Ārčija optimisms un labestība pret cilvēkiem ir viņa raksturīgākās īpašības. Lai arī dažkārt Ārčijs jūtas vientuļš, viņš tajā nespēj sev atzīties, jo uzskata, ka sievietes spēj sagādāt vien nekam nevajadzīgu stresu. Vakaros viņš mīl vērot saulrietu un dažreiz arī uzspēlēt ģitāru. 

Īsmetrāžas daudzsēriju filma "Ārčijs un Nellija jeb kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem" – 27., 28. un 29. decembrī pulksten 19.25 LTV1 un REplay.lv. 

Režisore un idejas autore – Madara Dišlere, scenārija un dialogu līdzautors Edgars Šubrovskis, filmas māksliniece Laura Dišlere, animators Aigars Gercāns, operators Gatis Grīnbergs, kostīmu māksliniece Rūta Kuplā, grima māksliniece Dzintra Bijubena, komponists Edgars Mākens, skaņu režisors Ernests Ansons, montāžas režisors Armands Začs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti