Supernova

WINNER | Citi zēni "Eat Your Salad" | Supernova2022 UZVARĒTĀJS

Supernova

Supernova fināls (ar surdotulkojumu)

Supernova 2022. Fināls

Kas atnesa uzvaru grupai «Citi zēni»? Atskats uz konkursu «Supernova 2022»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 12. februārī, uzzinājām, ka Latvijas Televīzijas konkursa "Supernova" uzvarētāji ir grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad". Viņi šī gada maijā pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā Itālijā, Turīnā. Kas ir grupas panākumu atslēga, un kādas stiprās puses parādīja konkurenti?

Eirovīzijas dziesmu konkurss ik gadu vietējā publikā rada stresu. Lai arī Eirovīzijā esam ieguvuši augstus rezultātus un pat uzvaru, pārsvarā tomēr veiksme nav bijusi Latvijas pusē. Mēģinājumi izskaidrot vai uzminēt Eirovīzijas veiksmes formulu arī nav bijuši produktīvi, varbūt tādēļ šogad "Supernova" konkursā bija joku dziesmu birums. Jokošana ir viens no veidiem, kā mazināt stresu.

Šādi 3. vietu ieguva Intara Busuļa un Reiņa Sējāna projekts "Bujāns" ar dziesmu "He, She, You and Me". Viņi par savu iedvesmas avotu bija paņēmuši gan krievu popmūzikas estrādi, gan muzikālo parodiju duetu "Mazais princis", kas uz saviem "Mīlestības retrītiem" sapulcina lielu auditoriju. Tas, ka sevi pierādījuši mūziķi Busulis un Sējāns spēj paši par sevi iesmiet, protams, ir veselīgi. Bet vai projekts "Bujāns" ir konkurences pieteikšana "Mazajam princim" vai "Bermudu divstūrim", vai mirklīgs joks, tas netop skaidrs.

Arī "Bermudu divstūris" šogad startēja "Supernovā" ar dziesmu "Bad", izdarot tieši to, ko no viņiem sagaidām, un pie viena izziņojot jauno albumu un koncerttūri.

Komēdiju-mūzikas projekts "Mēs jūs mīlam!" ar dziesmu "Rich Itch" ironizēja par stereotipiem un arī deva ieskatu savā šova programmā.

Slimības dēļ attālināti uzstājās Miks Dukurs, kurš savu vietu finālā bija ieguvis pēdējā brīdī, jo pusfinālā viņa priekšnesums izskanēja nepilnīgi – bez skaņas efektiem. Vai tie tika izmantoti attālināti, tas arī nekļuva skaidrs.

"Supernovā" varējām iepazīt arī relatīvi jaunus vārdus: Lindu Rušenieci, Raum, grupu "Inspo", Elīnu Gluzunovu, Miku Galvanovski. Lai arī visi mūziķi uz skatuves darbojas jau kādu laiku un ir ieguvuši pirmo atpazīstamību, viņu repertuārs vēl tikai formējas. Katra dziesma mākslinieka identitāti padara spēcīgāku, un to var dzirdēt, redzēt priekšnesumā un sajust attieksmē. Protams, var gadīties, kad sevi pārliecinoši piesaka arī debitants (Aminata, 2015. gadā uzvarot "Supernovā", bija savas karjeras sākumā), šogad ar klausītāju atbalstu tas izdevās Mikam Galvanovskim, kas ieguva 4. vietu.

Konkursa līderi

Aminata un grupa "Citi zēni" – līderi atšķirīgos mērījumos. Pateicoties veiksmīgajai dalībai Eirovīzijā, par Aminatas dziesmu autores un izpildītājas talantu, spēcīgo balsi uzzināja Eiropa un visa pasaule. Sākotnēji viņas dziesmas tapa angliski, vēlāk arī latviski, pārliecinot ar savu emocionālo ietilpību. Eirovīzijas fani mudināja Aminatu atgriezties uz konkursa skatuves, un šogad viņa atgriezās ar "I'm Letting You Go" – vēlreiz pierādot savas zināšanas un skatuviskās spējas niansēti iznest emocijas caur vairākiem ekrāniem.

Tikmēr grupai "Citi zēni" 2021. gads bija strādīgs debijas gads – tika izdots albums "Suņi iziet ielās", kas nominēts "Zelta mikrofonam", un radio rotācijā ļoti labi veicās vairākiem grupas singliem. "Citi zēni" izdomāja dažādus, asprātīgus veidus, kā iegūt publikas uzmanību un viņus izklaidēt.

Pusfinālā "Citi zēni" pārsteidza gan ar "aizliegto" vārdu uz ekrāniem, gan ar bikšu incidentu. Finālā saglabājās enerģiskums, bet pikantērijas tika atrisinātas ļoti pieklājīgi.

Aminata veselības problēmu dēļ pusfinālā uzstājās attālināti. Savukārt finālā, tērpusies baltā kostīmā, skatuvi saglabājot minimālistisku un visu lika uz dziesmas spēku. Izrādījās "Citi zēni" veiksmes ratu bija iegriezuši ar lielāku jaudu, iegūstot gan žūrijas, gan skatītāju atbalstu.

Konkursa "Supernova" raidījumi bija veidoti dinamiski, padarot skatīšanos vieglu. "Supernovas" aizkulišu dokumentēšana tika uzticēta jauniešiem, bet vislielākās simpātijas gadu no gada tika aizrautīgajiem surdotulkiem.

Tomēr nepameta arī iztrūkuma sajūta, ko visdrīzāk radījusi pandēmijas dīkstāve popa-izklaides ideju fabrikā. Dziesmu ziņā 2022. gada "Supernova" nebija spēcīgākā.

Ja konkurss māksliniekam ir vienīgā vieta, kur atrādīties, tas nenodrošina konkurētspēju. Latvijas izklaides dzīvē pietrūkst platformas, kur regulāri atrādīt savu veikumu plašākai publikai, saņemot aplausus, kritiku un, galvenais, skatuves rūdījumu. Publikas atgriezeniskā saite ir svarīgs faktors izaugsmei. Būt vietējam Latvijas popmūzikas un izklaides māksliniekam mūsdienās ir pietiekami sarežģīti, jo par skatītāju uzmanību jākonkurē ar pasaulē slavenākiem kolēģiem un vietnes "Netflix" seriāliem un filmām.

Pazaudēt klausītāju un skatītāju var ļoti ātri. Līdz ar to darba dunā jābūt arī laikā, kad pasaule ir aizslēgta – tieši darbaspējas, manuprāt, atnesa uzvaru grupai "Citi zēni".

10. maijā "Citi zēni" kā otrie startēs Eirovīzijas pirmajā pusfinālā kopā ar Albāniju, Šveici, Slovēniju, Bulgāriju, Moldovu, Ukrainu, Lietuvu un Nīderlandi. Tas nozīmē sacenšanos ar dienvidu temperamentu, tautas mūzikas spēku un izjustām balādēm. Savukārt "Citi zēni" šajā pusfinālā ir jauneklīgākie un nebēdnīgākie. Kā šo dzīvesprieku nogādāt pēc iespējas plašākai auditorijai, tas ir galvenais jautājums, pie kura tuvākajos mēnešus būs jāstrādā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti