Rīta Panorāma

Intervija ar producentiem Jāni Kļaviņu un Ēriku Naļivaiko

Rīta Panorāma

Zane Daudziņa "Dienasgrāmata"

Maskavā izstāde veltīta Ziemassvētku tradīcijām

Kā Ziemassvētkus svinēja pirms 300 gadiem? Izstāde Maskavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ne vienmēr Ziemassvētki atzīmēti tā kā mūsdienās, un ir vērts ielūkoties šo svētku svinēšanas pagātnē. Trīs gadsimtu Ziemassvētku un Jaunā gada tradīciju relikvijas tagad izstādītas muzejā Maskavā, kur iespējams aplūkot artefaktus, kas atspoguļo svētku vēsturi Krievijā.

Maskavā brīvdabas muzejā “Kolomenskoje” izveidota jauna izstāde ar nosaukumu “Krievu Ziemassvētku eglītes trīs gadsimti”. Izstāde atspoguļo Jaunā gada un Ziemassvētku svinēšanas vēsturi no 17. gadsimta līdz pat mūsdienām.

Pirms 1700. gada Jaunais gads Krievijā tika svinēts 1. septembrī, jo krievu kalendārs sākās no pasaules radīšanas, nevis no Kristus dzimšanas. Tradīciju svinēt Jauno gadu 1. janvārī Krievijā ieviesa Pēteris I līdz ar kalendāra reformu. Tradīcijas gan nemainījās uzreiz ar oficiālo lēmumu. Līdz 19. gadsimta beigām Jaungada svētkus svinēja gan vecajās, gan jaunajās tradīcijās. Izstādē apskatāmas arī ragavas, 19. līdz 21. gadsimta eglīšu rotājumi, rotaļlietas, dāvanas, cienasti un gleznas, kas ataino svētku svinēšanu dažādos laikos.

Izstādes instalāciju speciālists Boriss Rodionovs norādīja: “Izstāde ir jauka, omulīga un silta. Šeit var ceļot no viena gadsimta uz citu, no jaunajiem laikiem līdz pagātnei.”

Stāstu par ziemas tradīcijām vēsta arī etnogrāfiskā muzeja artefaktu eksponāti, atsaucoties uz dziesmām, dejām, zīlēšanu un dziesmām, kas aizstāja senākās pagānu paražas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti