Kultūras ziņas

Traģikomēdija par cīņu starp jūtām un prātu

Kultūras ziņas

Teātra festivāls Kuldīgā

Mākslas festivāls "Divi Jūliji" Gulbenē

Jūlija Madernieka 150. gadskārtas zīmē Gulbenē noritējis mākslas festivāls «Divi Jūliji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau trešo gadu Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs rīkoja starptautisko mākslas festivālu “Divi Jūliji”. Tas veltīts Latvijas lietišķās mākslas meistariem – Jūlijam Maderniekam un Jūlijam Straumem. 25. un 26. septembrī notika radošās darbnīcas, izstāžu atklāšanas, zinātniska konference un paraugdemonstrējumi, kuros savus talantus izmēģināt varēja arī klātesošie.

Šogad festivāls noritēja izcilā grafiķa, gleznotāja, lietišķās mākslas meistara un pedagoga Jūlija Madernieka simtpiecdesmitās gadskārtas zīmē.

“Jūlijs Madernieks gan kā mākslinieks, gan mākslas kritiķis bija ļoti dedzīgs, viņš ir teicis, ka “mākslā nav pieļaujama remdenība”,” stāsta festivāla “Divi Jūliji” idejas autore un organizatore Valda Vorza. Šī gada festivāla tēma bija – vai paēdušai sabiedrībai ir vajadzīga māksla? Kā skaidro Vorza, “šī tēma bijusi aktuāla pirms simts gadiem un tagad.”

Festivāla notikumus savieno dažādas meistardarbnīcas, Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja ēkās un parkā pulcējot dažādu amatu meistarus, māksliniekus, mākslas pētniekus un visus interesentus, lielus un mazus, kuri vēlas apgūt jaunas prasmes.

Gulbenes novada vēstures un mākslas Oranžērijā un Sarkanajā pilī skatāmas vairākas krāšņas izstādes. Latvijas izcilāko profesionālo porcelāna mākslas meistaru veikums redzams izstādē “Baltais zelts”, kurā piedalās tādi mākslinieki kā Inese Brants, Ilona Romule, Skuja Braden, Ženija Loginova un vairāki citi.

Savu veikumu demonstrē arī Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras studenti un pedagogi, kā arī Gulbenes Mākslas skolas audzēkņi izstādē “Madernieka iedvesmots”, kur virmo bērnu radīto ideju daudzveidība. Jūlija Madernieka rakstu motīvi vienoja arī šīsvasaras plenēra “MelnBalts”dalībniekus.

Savukārt muzeja klēts vēsturisko priekšmetu ekspozīcijā ikviens varēja iemēģināt pirms simt gadiem izgudrotas stelles

Festivāla aktivitātes iedalījās vairākās programmās, aicinot izzināt "Zināšanas", "Prasmes", "Tradīcijas", "Radošumu" un "Baudas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti