Jaunizdotā pastmarka veltīta gleznotājam Jānim Valteram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Pasts (LP) izdod ceturto pastmarku bloku sērijā ''Izcilie latviešu mākslinieki'' – jaunais izdevums veltīts gleznotājam Johanam (Jānim) Valteram (1869–1932). Tajā izmantoti mākslinieka darbu motīvi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekcijas.

Divu pastmarku bloka pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2019. gada 8. februārī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1, no plkst. 10 līdz 19, informē LP. Turpat plkst. 11 plānots arī pastmarku bloka prezentācijas pasākums ar Latvijas Pasta, mākslinieces Lilijas Dineres un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvju piedalīšanos. 

Atzīmējot J. Valtera 150. jubileju 2019. gada 3. februārī, Latvijas Pasts sērijā ''Izcilie latviešu mākslinieki'' izdod māksliniekam veltītu divu pastmarku bloku 20 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 1000 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir € 0,50, un tā atbilst vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

Mākslinieces L. Dineres veidoto filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantotas J. Valtera gleznu reprodukcijas ''Zemnieku meitene'' (1904), ''Birztala'' (1903–1904) un ''Jūrmala'' (1900) no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī mākslinieka fotoportrets no Rakstniecības un mūzikas muzeja (19.gs. 90.gadi).
 
Viens no izcilākajiem latviešu māksliniekiem J. Valters dzimis Jelgavā, kur arī sācis apgūt zīmēšanas pamatus. Valters studēja Sanktpēterburgas mākslas akadēmijā, kā arī aktīvi darbojās mākslinieku pulciņā ''Rūķis'', bet 1892. gadā kļuva par tā vadītāju. Kopā ar Jani Rozentālu un Vilhelmu Purvīti 19. un 20. gadsimta mijā veicināja modernas nacionālās glezniecības uzplaukumu Latvijā – radīja pamatus Latvijas glezniecības skolai, kā arī šajā trijotnē izcēlās ar sevišķu muzikalitātes ietekmi vizuālajā izteiksmē. 1906. gadā gleznotājs aizbrauc no Latvijas un turpmāko dzīves daļu pavada Vācijā.

Pastmarku sērija ''Izcilie latviešu mākslinieki'' tiek izdota kopš 2016. gada – šajā laikā emitēti trīs dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017) un Ansim Cīrulim (2018). Visus filatēlijas izdevumus šajā sērijā var apskatīt šeit

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti