Linda Dumpe grāmatā "Jāņu siers" gana izsmeļoši to ir skaidrojusi: "Jāņu siers pieder pie latviešu tautas tradīciju senākā slāņa. Siera gatavošanu un ēšanu apvij rituāli, kas cēlušies dziļā pagātnē. Šo rituālu pamatā bija lopkopības svarīgā nozīme seno latviešu saimniecībā. To noteica Latvijas dabas apstākļi, piejūras mitrais klimats, bagātīgas pļavas un ganības upju ielejās un ezeru ielokos. Mūsdienās Jāņu siers ieguvis jaunu kvalitāti, tas kļuvis par nacionālās identitātes vērtību, spilgtu un populāru latviešu kultūras reprezentācijas simbolu saskarsmē ar citām tautām."
To, ka siera gatavošanas rituāla pamatā bija lopkopības svarīga nozīme, liecina arī kāds sens tautas ticējums:
"Jāņu naktī jāēd siers, lai saimnieka govīm būtu dota svētība."
Šodien vēl līdz plkst. 19 Rīgā, Doma laukumā, Jāņu siers plašā klāstā ir pieejams tradicionālajā Zāļu tirgū.