Jāņtārpiņi, putni un ņuga – raibas kultūrpieturas gada garākajām dienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vasaras saulgriežus šogad ir iespēja aizvadīt dažādos veidos – atrodoties dārza dīķmalā, jāņtārpiņu ieskautam, vai pļavā, baudot dziedam putnus. Taču, ja negribas nekur doties, svinēt svētkus var arī virtuāli – tiešsaistē, noskatoties kādu labu filmu un uzpinot vainagu.

Gan apmeklējot publiskus pasākumus, gan svinot draugu un ģimenes lokā, šogad svarīgi būt piesardzīgiem un atbildīgiem un iepriekš noskaidrot, kā drīkst svinēt Jāņus.

Jāņtārpiņu nakts Babītē

20. un 21. jūnijā Babītes rododendru dārza dīķmalā no savām slēptuvēm izlidos spīdvaboles, aicinot jūs satikties “Jāņtārpiņu naktī”. Miljoniem gaismiņu spīdam, ikviens ir aicināts doties akustiskā sajūtu ceļojumā kopā ar dziedātāju Kristīni Prauliņu un ģitāristu Gintu Smuko. Pasākuma laikā dārza dīķī uz ūdens ekrāna varēs vērot mākslinieces Andas Kolosovas radītos ebru ziedus.

Ieeja pasākumā no pulksten 19.00. Pirmais pasākuma cikls no pulksten 21.00 līdz 22.30, otrais no pulksten 22.30 līdz pusnaktij.

Daba neko nav atcēlusi

"Daba neko nav atcēlusi!"
"Daba neko nav atcēlusi!"

Aizbraukt Jāņu vakarā pie dabas un klusumā klausīties putnu balsīs? Jā, tas ir iespējams, jo visas vasaras garumā koncertus sniegs “Pļavas putni”. Šīs pļavas ir īpašas ar to, ka tajās ir sastopama viena trešdaļa no visas Latvijas augu valsts, un tajās mīt arī krietni vairāk putnu sugu nekā citās Latvijas pļavās. Kad pāri pļavām kopā ar miglu ceļas putnu balsis, atceries – šie koncerti skanēs, kamēr vien būs dabiskās pļavas.

Koncertu cikls “MŪDA”

20. jūnija saulrietā un 21. jūnija saullēktā Valmierā notiks koncertu cikla “MŪDA” koncerti uguns stihijas zīmē kopā ar mūziķiem Kristīni Kārkli-Kalniņu un Martu Kristiānu Kalniņu.

Koncertu cikls “MŪDA” – mūzika dabā – aizsākās 30. maijā, kad zemes stihijas zīmē mežā pie Daliņu pludmales aizritēja pirmais koncerts kopā ar izcilo dziedātāju un komponisti Lindu Leen un ģitāras virtuozu Rihardu Lībieti. Koncertu ciklā “MŪDA” būs četri koncerti, katrs veltīts kādai no četrām stihijām. Zeme, uguns, gaiss un ūdens – katram no šiem spēkiem ir sava skaņa un klātesamība ikdienas dzīvē.

Interaktīva spēle

23. un 25. jūnijā Līgatne aicina piedalīties interaktīvā brīvdabas pastaigas spēlē “Esi vērīgs Līgo vakarā”, kuras laikā apmeklētājiem būs jāpilda dažādi uzdevumi. Norādījumi būs pieejami elektroniski.

Izzini savu būtību

Festivāls "Būtība"
Festivāls "Būtība"

Dzīvs prieka un izziņas pilns četru dienu notikums vasaras saulgriežos Daugavas krastā no 21. līdz 24. jūnijam – saulstāvju deju un mūzikas festivālā “Būtība” Katrā no festivāla dienām apmeklētāji varēs piedzīvot  īpašā veidā četras dabas stihijas – uguni, zemi, gaisu un ūdeni. Uguns dienā būs iespēja piedalīties dažādos uguns un auglības rituālos, un vakara noslēgumā uzstāsies enerģizējošā muzikālā apvienība “Kanisaifa” un folkloras kopa “Delve”. Zemes dienā apmeklētāji varēs ļauties paši sev un zemes enerģijai, lai izzinātu savu dziļāko būtību caur gongu skaņām. Gaisa dienā ikviens varēs no sirds izdziedāties un izdejoties līgo dančus. Festivāla noslēdzošajā dienā – ūdens dienā – būs iespēja gremdēties meditācijā, gongu peldē vai pirtiņā. Noslēguma koncertu sniegs Biruta Ozoliņa.

Vainagu pīšanas darbnīca kultūras pilī “Ziemeļblāzma”

Viena no būtiskākajām Jāņu tradīcijām ir vainagu pīšana. Ja neplāno doties ārpus Rīgas, tad šo skaisto un svinīgo galvas rotu ikvienam interesentam būs iespēja darināt pašam kultūras pilī “Ziemeļblāzma” 22. jūnijā pulksten 19.00. Floristes Rasmas Isajevas pavadībā varēs mācīties darināt Jāņu vainagus, veidot ziedu pušķus no pļavu ziediem un noformēt svētku galdu. Interesentiem būs iespēja arī iepazīties ar Jāņu ziediem piedēvētajām maģiskajām īpašībām.

Tiešsaistes vainagu darināšanas meistarklase

Ja tomēr negribas doties ārpus mājas, taču ļoti kārojas pašgatavotu Jāņu vainadziņu, tad 21. jūnijā Jelgavas novada “Facebook” vietnē varēs skatīt vainagu darināšanas tiešsaistes meistarklasi, kuru vadīs Zanda Kursīte. Kad vainadziņš gatavs, publicē savu vainagu zem tēmtura #savijlatvijuvainagā.

"Vasaras saulgriežņu ņuga"

Par virtuālo svētku svinēšanu šogad parūpēsies mūziķis un Radio SWH ētera personība – Andris Freidenfelds, kurš sadarbībā ar kanālu 360TV skandinās vecos, jau labi zināmos hitus un pārsteigs ar jaunāku mūziku. Uzreiz pēc “ņugošanās” – pulksten 23.00 Jāņu ballīte turpināsies pašmāju karantīnas diskotēkas pioniera – dīdžeja Kārļa Ķikuta vadībā. Būs iespēja ne tikai dejot līdzi zināmākajām pašmāju dziesmām, bet arī nodot sveicienus savējiem.

Tiešsaistes festivāls “Latvijas filmas pasaulē”

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā”
“Limuzīns Jāņu nakts krāsā”

Nacionālā kino centra (NKC) portāls filmas.lv laika posmā no 20. jūnija līdz 24. jūnijam ikvienam Latvijas iedzīvotājam dāvina trešo tiešsaistes festivālu ar 10 Latvijā radītām filmām kā īpašu sveicienu latviešu diasporai nacionālajos svētkos. Filmas būs iespējams skatīties datorā, jebkurā pasaules malā bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti