Jaka miedz ar aci, un soma smaida. Aizputē skatāma «leļļuku» izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz vasaras beigām Aizputes tūrisma informācijas centrā apskatāma mākslinieces Agneses Rudzītes izstāde "Leļļuki".  Tie ir neparasti darbi, lellītes, kas tapušas no dažādiem tekstila audumiem. Kā saka pati māksliniece – pavērojiet jaku uz pakaramā vai uz krēsla noliktu somu. Noteikti ievērosiet, ka jaka piemiegusi aci un soma smaida.

Jaka miedz ar aci, un soma smaida. Aizputē skatāma «leļļuku» izstāde
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Māksliniece Agnese Rudzīte spriež, ka pasaulē mēs saražojam dažādus materiālus un jaunam tērējam neapdomīgi daudz, tāpēc arī top tekstila māksla, māksla no makulatūras, top lupatglenzas no tekstila atgriezumiem, tagad arī "Leļļuki".

Autore stāsta, kā tas sācies: "Saskrājās daudz drēbju – kādas paliek par mazu, novalkājas. No lielākiem gabaliem es taisu tekstīlijas vai tā sauktās "lupatu gleznas". Un tad paliek pāri rāvējslēdzēji, kabatas, roku aproces un dažādi tādi sīki fragmenti, kur liekas – nu tīri labi izskatās. Tad tu paskaties uz viņu un redzi, ka viņš piemiedz ar aci vai šķelmīgi skatās, un tad es sāku sevi izaicināt – ko es varētu vēl pagatavot, lai varētu pilnībā pārstrādāt, piemēram, savu jaku, lai neko neizmestu."

Par godu šim notikumam, leļļu izstādei radušās arī improvizētas "Leļļuku vēstis", kur redzamas dažas no lellēm un lasāmi arī to neparastie un ziņkāri rosinošie nosaukumi, piemēram, "Varžzobis", "Meitene ar kaķi" un "Garkājkrikums". Ar nosaukumiem māksliniecei nereti palīdz draugi vietnē "Facebook", kur Rudzīte publicē attēlus ar lellēm un cilvēki komentāros izsakās par tām.

Izstādē Aizputē redzamie darbi tapuši aptuveni divu gadu laikā. Radīti vismaz 30 "leļļuki". "Ne visi ir izlikti izstādē, citiem vēl ir "jāiziet plastiskās operācijas" un uzlabošanas kūres un dažādas tādas "terapijas"," smejas māksliniece.

Katram ir savas atmiņas par bērnību un rotaļlietām, ar kurām nācies spēlēties. Rudzīte stāsta, ka viņas ģimenes meitenes parasti sāk ar mašīnītēm, bet, viņasprāt, galvenais lellēm ir iespēja ķemmēt matus, bet "tad, kad tie mati sapinkājas vai tiek izrauti no intensīvas ķemmēšanas, tad lelle zaudē savu vērtību".

Lelle tā pa īstam atdzīvojas, kad uz to paskatās cilvēks, pārliecināta Agnese Rudzīte. Viņas "leļļuku" izstāde būs Aizputes tūrisma centrā apskatāma visu vasaru.  Tur atrodas arī aizputnieces Valdas Jēriņas padomju laika leļļu kolekcija.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti