Rīta Panorāma

Intervija ar Polijas vēstnieci Latvijā Moniku Mihališinu

Rīta Panorāma

Polija pieņem jaunus noteikumus migrācijas ierobežošanai

Izstāde "SAVĒJIE! Latvieši - profesionāļi pasaulē 21. gadsimtā"

Izstādē «Savējie» atklāj latviešu sasniegumus pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 15. oktobra līdz 28. novembrim Berga bazāra skatlogos, izstāžu zālē, kā arī digitāli skatāma muzeja un pētniecības centra "Latvieši pasaulē" izstāde "Savējie! Latvieši – profesionāļi pasaulē 21. gadsimtā", informēja organizatori.

Izstādes personības ir latvieši – mūsdienu izceļotāji un Otrā pasaules kara bēgļi, kā arī izceļotāju pēcteči, kuri ir zināmi un novērtēti ne tikai šaurā diasporas latviešu/baltiešu kopienā, bet arī plašākā mītnes zemes sabiedrībā un pasaulē.

Digitālajā izstādē redzamas fotogrāfijas, priekšmeti, pieredzes stāsti, bet klātienē ir eksponēta lielākā daļa no šiem priekšmetiem, kā arī ir padomāts par risinājumu kvadrātkodu veidā digitālās informācijas iegūšanai. Apvienojot dažādus tehnoloģiskos risinājumus un ņemot vērā epidemioloģiskos nosacījumus, izstāde ir veidota ar lielu uzsvaru uz digitālo saturu.

Izstādē iekļauti muzejam dāvinātie priekšmeti, kā, piemēram, operdziedātājas Marinas Rebekas īpašā kleita, kas viņai darināta Mocarta operas "Tita žēlsirdība" debijai Vitēlijas lomā Cīrihes operteātrī 2014. gadā. Tāpat mākslinieka Raimonda Staprāna ota un arhitekta, Austrālijas augstākā valsts apbalvojuma "Order of Australia" (OA) virsnieka Andreja Andersona skices. Kā arī Amerikas latviešu bērnu – Kristapa Porziņģa līdzjutēju – izgatavots plakāts, apmeklējot Ņujorkas "Knicks" basketbola spēli 2016. gadā, sportista apavi un citas lietas.

“Šie eksponāti atklāj latviešu zināšanas, profesionālos sasniegumus un ietekmi dažādās dzīves sfērās, valstīs un kontinentos. No vienas puses, izstāde ir mūsu lepošanās ar uzņēmīgiem latviešiem, kuri 21. gadsimtā ar savu darbu nes Latvijas vārdu pasaulē. No otras puses – tā sniedz ieguldījumu diasporas mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā,” skaidroja izstādes rīkotāji.

Izstādi veidojis muzejs un pētniecības centrs "Latvieši pasaulē" (Toms Pāvils, Marianna Auliciema, Ieva Vītola, Sarma Muižniece Liepiņa, Kristīne Jansone), mākslinieki Tatjana Raičineca (dizains, iekārtojums), Džeremijs Smīdss (mājaslapa), Uldis Brūns (tulkojums), Līva Vecvagare (tekstu korektūra).

Izstādes tapšanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un Sabiedrības integrācijas fonds.

Izstāde apskatāma no 15. oktobra līdz 28. novembrim Berga bazāra skatlogos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti