Kultūras ziņas

Atklājot gleznotāju Kārli Grūbi

Kultūras ziņas

Marutas Raudes darbu retrospekcija

Liepājā var atklāt mežģīņu noslēpumus

Izstādē Liepājas muzejā var iepazīt mežģīņu vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas mežģīņu vēstures pavedieni no 16. gadsimta līdz mūsdienām tagad izpētāmi Liepājas muzejā, kur šovakar atklāja franču izstāžu kuratores Annes Kamijī veidoto izstādi " Mežģīņu šarms un noslēpumi". Tajā apskatāmi vairāku Latvijas muzeju un Francijas privātkolekcionāru krājumos atrodamo skaistāko mežģīņu paraugi, kas grezno gan senus garīdznieku apģērbus, gan dāmu apakšveļu. Paredzēts, ka izstāde šī un nākamā gada laikā apceļos vairākas Latvijas pilsētas.

Ideja izveidot Liepājā mežģīņu izstādi pirms dažiem gadiem radās Francijas Institūta Latvijā vadībai, uzzinot, ka šajā pilsētā uzņēmums "Lauma" nostiprinājis gadu desmitiem senas mežģīņu rūpniecības tradīcijas.

Izstādē Liepājas muzejā var iepazīt mežģīņu vēsturi
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Galvenā doma bijusi parādīt, ka mežģīņu vēsture Eiropā ir vēl daudz senāka, tāpēc gan Francijas privātkolekcijās, gan Rundāles pils, Tukuma, Jēkabpils un Liepājas mzueju krājumos piemeklēti dažādu laikmetu mežģīņu paraugi.

"Visvairāk es lepojos ar garīdznieku mantijām no 16. un 17. gadsimta. Tās ir ļoti vērtīgas. Savukārt no Latvijā atrastajām mežģīnēm man vislabāk patika tās, ko atradu Rundāles pils kolekcijā. Jāuzsver, ka tās ir roku darinājums, daudzu tūkstošu darba stundu rezultāts,” saka  izstādes kuratore Anne Kamijī. 

Izstādes kuratore stāsta, ka aptuveni 3/4 mūsdienās rūpnīcās izmantoto mežģīņu rakstu nāk no vairākus gadsimtus senas pagātnes, kad sievietes tos iztamborēja ar rokām. Līdz ar to nezinātājam pat ir grūti atšķirt, vai mežģīni darinājis cilvēks vai mašīna.

"Atšķirt ir grūti, jo mašīnas apzināti mēģina atdarināt roku darbu. Interesanti, ka mežģīņu vēsture attīstījusies tik daudzās valstīs. Tas pierāda to nozīmīgumu," skaidro Francijas Institūta direktors Žils Bonviāls. 

"Mežģīnes vienmēr tērpiem bijis kā rotājums. Bieži šīs mežģīnes atstāja no paaudzes paaudzē, jo, ja novalkājās pats apģērbs, tad mežģīnīti varēja piešūt citam apģērbam," norāda Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. 

Izstādē var izsekot mežģīņu darināšanas vēsturei līdz pat mūsdienām, kad tās top ne tikai no diegiem, bet arī, piemēram, karstās līmes un citiem materiāliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti