Izskanēja «Gadsimta garākā līgodziesma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Balstoties uz latviešu tautas seno Līgo tradīciju, vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, - gada garākajā dienā Latvijas Radio 2 (LR2) ēterā jau trešo gadu pēc kārtas norisinājās unikāls projekts “Gadsimta garākā līgodziesma”, kas vienlaikus ir gan tautas kopības apzināšanās, gan vēstījums visai pasaulei par latviešu senajām un spēcīgajām dziedāšanas tradīcijām. Tam varēja sekot līdzi radio tiešraidē no saules lēkta plkst. 4.29 līdz saules rietam plkst. 22.30. 

Šajā laikā ar LR2 ētera starpniecību dziesma vijās cauri visai Latvijai, kopīgā līgošanā pulcējot dažādu novadu - Rīgas, Līgatnes, Salacgrīvas, Burtnieku, Strenču, Cēsu, Madonas, Ciblas, Rēzeknes, Preiļu, Daugavpils, Jēkabpils, Aizkraukles, Ogres, Iecavas, Bauskas,  Ozolnieku, Tērvetes, Saldus, Durbes, Vaiņodes, Pāvilostas, Alsungas, Ventspils, Rojas, Tukuma, Jūrmalas, Olaines un Jaunmārupes - dziedātājus, kā arī latviešu korus un muzikālos kolektīvus Kanādā un vairākās Eiropas valstīs.

Dalībnieku programma

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Gadsimta garāko līgodziesmu” atklāja etnomūzikas grupa “Tautumeitas”, kas 21. jūnijā plkst. 4.29 ar svaigi darinātiem kroņiem galvā un ar savu enerģētisko dziedājumu LR2 ēterā sveica saullēktu un modināja klausītāju un gada garāko dienu. Zināms, ka grupa izpildīja “Vainagu deju” un “Raganu nakti”.

Agrajās stundās ar dziesmām sveica arī latviešu kolektīvi no Toronto, Ņujorkas un Sanfrancisko.

Visas dienas garumā muzicēja Latvijā mītošie mūzikas kolektīvi, bet no plkst. 19.45 divas stundas LR2 ēterā bija Eiropas latviešu kolektīvi no Grācas, Luksemburgas un Parīzes. 

Īsi pirms saulriet, plkst. 22.00, “Gadsimta garākā līgodziesma” atgriezās Rīgā, Doma laukumā, aicinot ikvienu piedalīties Saulrieta sadziedāšanās zibakcijā kopā ar diriģentu Intu Teterovski un grupu "ElektroFolk". Zibakcijā plānots daudzbalsīgi dziedāt divas kora dziesmas – Uģa Prauliņa "Kas dziedāja Jāņu nakti" un Emila Melngaiļa “Jāņuvakaru”. Tāpat repertuārā iekļautas skaistākās līgo dziesmas, "Pie Dieviņa gari galdi" un jaudīgā vīru dziesma "Es izjāju prūšu zemi".

Gadsimta garākā līgodziesma 2023

Projekta īstenošanā iesaistīti vairāk nekā 25 Latvijas Radio žurnālisti, ētera personības un reģionālie korespondenti. No saullēkta līdz saulrietam tiks nobraukti vairāk nekā 2500 kilometri, lai klātienē ar mūsdienu tehnoloģiju starpniecību pārraidītu muzikālo kolektīvu dziedāšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti