Izmaksu pieauguma dēļ pasākumi varētu zaudēt kvalitāti; nozarē bažas arī par gaidāmo rudenī un ziemā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pasākumu nozarei priekšā ir ļoti aktīva vasara, taču pēc tam sekos sarežģīts gada vēsais periods. Sarežģīts ne tikai izmaksu pieauguma un neprognozējamās ģeopolitiskās situācijas dēļ, bet arī iespējamās Covid-19 plašākas izplatības dēļ.

Izmaksu pieauguma dēļ pasākumi varētu zaudēt kvalitāti; nozarē bažas arī par gaidāmo rudenī un ziemā
00:00 / 04:07
Lejuplādēt

Laikā, kad pasākumu nozare sāk atgūties no pandēmijas un interesentiem aktivitāšu piedāvājums vasarai ir plašs, rīkotāji nevar atslābt. Cenu pieaugums jau šobrīd liek mainīt ierasto darba stilu. Turklāt nav skaidrs, kas gaidāms rudenī un ziemā. Situācija ir sarežģīta, to apstiprina arī pasākumu aģentūras "In And Out Events" dibinātājs Atis Sīlis. Šajā aģentūrā organizē saliedēšanās pasākumus, korporatīvos pasākumus, sporta spēles un tamlīdzīgus. Pašlaik vasarā interese esot ļoti liela, taču cenu pieaugumu nozarē jūt jau tagad.

"Pandēmijas laikā aģentūras un klienti ir izveidojuši daudz labākas attiecības. Ir vieglāk komunicēt uz abām pusēm – gan klietni ir saprotamāki, gan aģentūras ir saprotamākas.

Notiek savstarpējs darbs un, laikus informējot, laikus paredzot dažādas lietas, vienmēr nonāk pie tā slēdziena, pie tās domas, ka abas puses ir priecīgas," stāsta Sīlis. Viņš skaidro, ka pasākumu izmaksas jau tagad pieaug. Taču ir iespējams arī tās samazināt – radoši domājot.

"Agrāk, lai pārsteigtu klientus, vajadzēja taisīt grandiozākas lietas, kur tiek pievērsta lielāka nauda mazākām lietām. Šobrīd tās mazākās lietas jau paliek otrajā plānā, jo svarīgākais ir būt kopā, satikties, izklaidēties un tā kvalitāte vairs nav tik svarīga.

Šobrīd ir vajadzīgi tādi pasākumu koncepti, kur visi var piedalīties, labi izklaidēties, lai ir tās pamatlietas," uzsver Sīlis. 

Pasākumu aģentūras dibinātājs skaidro, ka pašlaik uz nākamo rudeni un ziemu vēl uzņēmumi nesteidz pasākumus plānot, taču aģentūrā jau prognozē, ka izmaksas kopumā varētu pieaugt par 20% un to klientiem stāsta jau tagad.

Arī pasākumu organizatore Madara Gavare skaidro, ka kaut kādā mērā cenu pieauguma dēļ cietīs pasākumu kvalitāte. Gavare rīko kāzas, jubilejas, arī korporatīvos pasākumus. Šobrīd paspēt uzrīkot pasākumu vasarā jau varētu būt sarežģīti, stāsta Madara Gavare: "Visiem, kas nodrošina pasākumus, ēdināšanu, telpu nomas, vakara vadītājiem, mūziķiem – šī vasara visiem ir jau gandrīz līdz galam piepildīta. Līdz ar to, ja kāds vēlas pēdējā brīdī organizēt pasākumu, tad jau tā grūtāk. Lai gan citas vasaras tas vēl varbūt būtu bijis iespējams. Šogad jūtam, ka visiem tie datumi ir rezervēti ļoti laicīgi."

Arī Gavare uzsvar, ka rīkotājiem turpmāk būs jākļūst radošākiem, lai ietaupītu izmaksas.

Kamēr cenas strauji aug, tikmēr cilvēku budžets, ko atvēl pasākumu rīkošanai, paliek nemainīgs.

To apstiprina pasākumu aģentūrā "Luka". Tās vadītāja Inese Lukaševska skaidro, ka daudzi uzņēmumi šobrīd steidz izballēties vasarā. Runājot par rudeni un ziemu – neskaidrība ir liela. Ne tikai par izmaksām, bet arī par to, vai neatgriezīsies epidemioloģiskie ierobežojumi. "Pasākumus nevar radīt vienā dienā. Pat ne vienā mēnesī. Tā ir pusgada un gada plānošana uz priekšu. Tāpēc ir ļoti svarīgi saprast un jau tagad plānot, vai mēs varēsim strādāt, kā mēs varēsim strādāt, uz kādiem nosacījumiem. Un otrs, protams, ir jautājums par budžetiem. Tas ir ilgtermiņa mērķis. Tas ir tas, ar ko mēs nodarbojamies katru dienu – ar izglītošanas procesu ar mērķi veicināt izpratni par to, kā tiek veidots pasākums."

Lukaševska skaidro, ka vēl viens no rīkotāju izaicinājumiem šajā gadā ir personāla piesaiste, jo daudzi nozarē strādājošie pandēmijas laikā pārkvalificējās, līdz ar to būtiski trūkst darbaspēka.

Tātad nozarei priekšā ļoti aktīva vasara, taču pēc tam – sarežģījumiem pilns rudens un ziema, kuru šobrīd prognozēt ir teju neiespējami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti