Izdos māksliniekam Gustavam Klucim veltītu pastmarku bloku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku bloku, kas veltīts pasaulslavenajam latviešu māksliniekam Gustavam Klucim (1895–1938). Sērijā “Izcilie latviešu mākslinieki” iekļautajās pastmarkās izmantoti mākslinieka darbu motīvi un materiāli no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas, informēja Latvijas Pasta pārstāve Vineta Danielsone.

Divu pastmarku bloka pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2020. gada 10. jūlijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā no pulksten 10.00 līdz 17.00. Turpat pulksten 12.00 plānots arī pastmarku bloka prezentācijas pasākums ar Latvijas Pasta un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvju, kā arī mākslinieces Lilijas Dineres piedalīšanos.

Atzīmējot mākslinieka 125. jubilejas gadu, Latvijas Pasts sērijā “Izcilie latviešu mākslinieki” izdod Gustavam Klucim veltītu divu pastmarku bloku 20 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 1000 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir € 1,00, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā.

Mākslinieces Lilijas Dineres veidoto filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantotas Gustava Kluča darbu “Konstrukcija” (1919–1920) un “Konstrukcija” (1920–1921) reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī mākslinieka fotoportreti no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas.

Gustavs Klucis ir viens no vislabāk zināmākajiem latviešu izcelsmes māksliniekiem pasaulē. Sākumā darbojies glezniecībā, bet 1918. gadā pievērsies fotomontāžai, darinājis plakātus, projektējis aģitācijas dizaina objektus, kā arī monumentālos Padomju Krievijas valsts svētku noformējumus. Viņa radošais mūžs aizritēja Maskavā, kur mākslinieks iemantoja slavu kā izcils krievu avangarda mākslas pārstāvis. Pēc Gustava Kluča traģiskās nāves Staļina Lielā terora laikā viņa vārds tika burtiski izdzēsts no mākslas vēstures, un pagāja vairākas desmitgades, līdz mākslinieka darbi atgriezās izstāžu zālēs.

Gustavs Klucis ir vienīgais Latvijas mākslinieks, kura darbus pasaules vadošie modernās mākslas muzeji eksponē līdzās viņa skolotājam Kazimiram Maļēvičam (1879–1935) un citiem 20. gadsimta avangarda mākslas dižgariem. Pasaulē lielākā un nozīmīgākā mākslinieka darbu kolekcija glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 

Pastmarku bloku un aploksni “Gustavs Klucis – 125” sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43, Rīgas 50.pasta nodaļā t/c “Origo”, Stacijas laukumā 2, pasta centrā “Sakta” Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā.

Pastmarku sērija “Izcilie latviešu mākslinieki” tiek izdota kopš 2016. gada – šajā laikā emitēti četri dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018) un Johanam Valteram (2019).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti