«Iespējams, vislabākais redzētais» - atskats uz «Instrumentu» koncertu Siguldā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

15. un 16. jūnijā Siguldas pilsdrupās notika grupas “Instrumenti” jaunākā, 2017. gada decembrī izdotā albuma “ATKALA” prezentācijas koncerti. Portāls LSM.lv apmeklēja pirmo - piektdienas, 15. jūnija, koncertu.

“ATKALA” ir ceturtais grupas “Instrumenti” albums tikai latviešu valodā, kurš plašākai auditorijai pazīstams ar  singliem “Visa par daudz”, “HES un tu” un “Tu atvēri mani ar nazīti”. Mūzikas apskatnieki albumu “ATKALA” teju vienbalsīgi ir atzinuši par “Instrumentu” vislabāko veikumu. Savukārt albuma singla televīzijas pirmatskaņojumu rūpīgi izstrādātie priekšnesumiem ļāva nojaust, ka Siguldas pilsdrupu koncerti būs interesanti arī tiem, kuri ar mūziku ir uz jūs.  

Tā arī notika - vairāk nekā divu stundu garajā koncertā izskanēja 22 dziesmas, aizraujot publiku tik ļoti, ka

daudzi no klātesošajiem to nodēvēja par “iespējams, vislabāko” redzēto koncertu. 

Lielisks popmūzikas koncerts savā ziņā ir burvju māksla. Kur slēpjas “Instrumentu” burvība un gudrība? Līdzsvarā. Līdzsvarā starp akadēmiskajām zināšanām un aktuālo, starp esamības un piederības meklējumiem un jautrām vārdu rīmēm, starp nopietno un rotaļīgo, vienmēr atstājot vietu intrigai, kaut vai par to, kāda šoreiz izskatīsies skatuve.

Skatuves scenogrāfiju bija izstrādājis “BlankBlank” zīmola dizaineris Mārtiņš Blanks, to veidojot kā vētrās cietušu, bet joprojām varenu kuģi, kas uz sava klāja uzņēma astoņu mūziķu lielo “Instrumentu” kolektīvu. Kuģis kā simbols cilvēkam, kurš izpeld dzīves jūras viļņu kāpumus un kritumus, un pavisam praktiski kuģa konstrukcijas deva iespēju uzstāties uz dažāda augstuma skatuvēm, šādi  nemainīgi noturot klātesošo uzmanību. 

 “Instrumentu” dziesmu vārdi nebūt nav tik vienkārši, lai ātri kļūtu par līdzi dziedamajām dziesmām. Tu dziesmu atcerēsies tad, ja pievērsīsi uzmanību tās vēstījumam. Tā, piemēram, populārā dziesma “Apsēst tevi”, kas izskanēja divas reizes, parādīja, cik laba ir “Instrumenti”  pašironija. Dziesmas īpaša viešņa bija Laura Rozenberga, kura koncerta sākumā izpildīja “Apēst tevi” trombona solo, bet koncerta noslēgumā, kad “Apēst tevi” tika sapludināta ar grupas “Rage Against The Machine” dziesmu “Killing in a Name of”, pārņēma dueta dumpinieces lomu.

Savukārt kā vizuāli skaistāko priekšnesumu varu izcelt romantisko “Zemeslodes” – “Instrumentu” kuģis bija pacēlis buru, fonā spīdēja apaļš mēness un arī īstais debesjums aiz pilsdrupu vaļņiem valdzināja ar saulrietu. Grupai uz skatuves pievienojās sešas “Tautumeitas”. Viņas izpildīja arī Līgo dziesmu, dodot grupai mirkli atelpai.  Tad Jānis nodziedāja “Taviem ceļiem” no sava solo albuma “Shipsea”, klausītājus izklaidējot ar jokiem, kas līdzīgi dziesmu vārdiem bija balstīti uz vārdu spēlēm. Savukārt Reinis bija galvenā balss dziesmās “Don’t Hold onto Me” un “HES un tu”, kuru papildināja meiteņu maršs un pirotehnikas blīkšķi. 

“Instrumentu” kodols sev līdzās uz skatuves bija pulcējis talantīgu mūziķu kolektīvu: bundzinieku Rūdolfu Dankfeldu, basģitāristu Valteru Sprūdžu. Pūtējus - saksofonistus Māri Jēkabsonu un Kristapu Lubovu, trompetistu Oskaru Ozoliņu, trombonisti Lauru Rozenbergu, kuri ir arī Latvijas Radio bigbenda mūziķi. Pūtēju sekcijas spēks īpaši labi izpaudās dziesmas “Lie Down” laikā. Koncerta ģitārists un piebalss bija Miķelis Putniņš no grupas “Ezeri”. Viņa samtainais, zemais balss tembrs īpaši labi bija novērtējams dziesmā “King of Wild Thing”.  

Patiesībā “Instrumentu” veiksmes noslēpumu var ietilpināt vienā teikumā -  pacietīgs darbs. Viņi savu kvalitātes latiņu tur augstu un tāpēc ir aizraujoši kā faniem, tā nejaušiem interesentiem.  Kā “Instrumenti” spēs balansēt savu kuģi dzīves nemierīgajos ūdeņos - tas būs aizraujošs piedzīvojums kā pašiem mūziķiem, tā mums - malā esošajiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti