Dienas ziņas

Mednieki nevēlas izšaut mežacūkas

Dienas ziņas

Turpinās ukraiņu protesti

Iecavā atklāj vēsturisko ozola stendu

Iecavā vēsturisks ozols pārtop par ielai veltītu stendu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iecavas sieviešu klubam “Liepas” ierosmi izpētīt senākās un garākās ielas vēsturi deva vairāk nekā 100 gadus sens ozols, kurā pirms gada iespēra zibens. No ozola izveidots informatīvs stends “ozola acīm...”, kurā apkopota Edvarta Virzas ielas vēsture gadsimta garumā.

Edvarta Virzas vārdā nosauktā 1512 metru garā iela Iecavā ir  viena no senākajām mazajā pilsētiņā. Gar ielas malu slejas vareni ozoli, kam šogad aprit 110 gadi.

Ozoli pieredzējuši gan laiku, kad šeit bija laukakmeņiem bruģēts ceļš, gan pirmo asfalta kārtu, gan Atmodu, kad  godā atkal tika celts novadnieks un rakstnieks Edvarts Virza.

Pirms gada vienā no sirmajiem ozoliem iespēra zibens un koku nācās nozāģēt, bet novada dārzniecei sirds sažņaudzās no domām, ka tas tagad varētu pārvērsties parastos koka klučos.

“Ideju man vispār pameta mana draudzene. Viņa ar mežiem strādā. Viņa teica, ka ir interesanti, var nozāģēt ripu un bērni varētu skaitīt gadskārtas, cik tam ozolam,” stāsta Iecavas novada dārzniece Sarmīte Avota.

Sarmītes Avotas ideja atrada dzirdīgas ausis sieviešu klubā ''Liepas'', un tā tapa neparasts informatīvs stends ''ozola acīm...'', kurš vēsta par Virzas ielas vēsturi un ļaudīm, kuri šeit dzīvojuši.

“Daudz informācijas mēs ieguvām bibliotēkās, mazliet informācijas arī prasījām arhīvam – tādu, kur tieši skaitļi jāzin, un tālāk darbs bija pie katras mājiņas pieklauvēt un parunāties ar cilvēkiem,” skaidro projekta vadītāja Anda Jašuka.

Šodien Virzas iela ir privātmāju rajons, kurā deklarēti gandrīz 600 iecavnieki, bet 20. gadsimta sākumā šeit bijusi gan pienotava, gan beķereja, gan ugunsdzēsēju depo, kā arī dažnedažādas amatnieku darbnīcas.

Iegūtās informācijas ir tik daudz, ka visu ievietot vienā stendā nav izdevies, bet otru drošības apsvērumu dēļ uz šīs ielas neesot ļauts izvietot, tāpēc tiek domāts arī par grāmatas izdošanu.

Lai ozolu rinda neizzustu, stenda atklāšanas pasākumā, tika iestādīts arī jauns ozoliņš.

Kā liecina informācija Iecavas novada mājaslapā, projekta kopējais budžets ir 2401,40 eiro, no tiem no Iecavas novada domes NVO projektu līdzfinansējums 1628 eiro, organizācijas līdzfinansējums 280 eiro. Pārējie līdzekļi saņemti ziedojumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti