Helovīna dienā Ekvadorā var izstaigāt morgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

31.oktobrī visā pasaulē svin Helovīnu jeb Visu svēto dienu. Neatņemama svētku sastāvdaļa ir dažādas biedējošas atrakcijas. Dienvidamerikas valstī Ekvadorā apmeklētājiem atvērts vēsturisks morgs, kurā senākos laikos no slimībām mira tūkstošiem cilvēku. Tā ir iespēja aktieru klātbūtnē iepazīt nāvējošo slimību vēsturi.  

Vientuļa un mirstoša no turberkolozes Ekvadoras galvaspilsētas galvenajā morgā – tā aktrise imitē vienu no tūkstošiem tuberkulozes upuru, kas no 16. līdz 20.gadsimtam nomira morga sienās.

Kāda cita aktrise tēlo 17.gadsimta sievieti, kuru nepievilcīgo traumu dēļ atstūmusi sabiedrība. Daudzus gadsimtus vēlāk tur saimnieko nevis morga darbinieki, bet mākslinieki, un pats morgs ir pārvērties par vietu, kur par 10 dolāriem var izbaudīt asas sajūtas.

Sveces tur ir vienīgais gaismas avots, visur dzirdami biedējoši trokšņi un ik pa brīdim no tumsas izlien kāda asiņaina roka. Tā ir pa pusei izklaide, pa pusei -  vēstures stunda. Apmeklētājiem ir iespēja ne tikai izstaigāt spocīgos koridorus, bet arī noklausīties prezentāciju par slimnieku dzīvi un slimnīcu darbu pagājušajos gadsimtos. Tā laika medicīna nebija tik attīstīta, slimnīcā apstākļi bija slikti, un ar vējbakām, tuberkulozi un mēri sirgstošie visbiežāk arī mira. Vidējā dzīvildze bija aptuveni 30 gadi vīriešiem, bet vēl mazāk sievietēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti