Grupa «Double Faced Eels»: Dziesmu latviešu valodā ir vieglāk uztvert

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Grupa “Double Faced Eels” Latvijas klausītājiem ir pazīstama jau kopš 2000. gada, un šie mūziķi vienmēr ir izcēlušies gan ar savu erudīciju pasaules popmūzikas tendencēs, kuras attapīgi pielāgo savām vajadzībām, gan savu spēju lieliski izklaidēt publiku. 2017. gadā “Double Faced Eels”  uzvarēja vietnes “youtube” šovā “Best. Cover. Ever”,  taču šajā septembrī izdeva savu mini albumu (EP) “Atspulgs” ar sešām dziesmām latviešu valodā. Portālam LSM.lv grupa “Double Faced Eels”  – Mārtiņš Gailītis jeb Marka, Reinis Straume un Viktors Maslovs stāsta par aktuālajām tendencēm pasaulē un arī paši savā mūzikā.

Grupa “Double Faced Eels”, kā jūs 2018. gadā klausītāju ar sevi iepazīstinātu?

Reinis: "Double Faced Eels" ir trīs cilvēku grupa, kas spēlē roku visdažādākajās, modernākajās izpausmēs. To es uzrakstīju grupas aprakstā vietnē "Spotify".

Marka: Jā, skatoties pēc mūsdienu standartiem, šis albums varētu būt roks, tāpat kā "Imagine Dragons" un "Coldplay" mūsdienās ir rokmūzika. Tie žanri savās robežās ir ļoti izpletušies! 2018. gadā "Double Faced Eels" mūzika ir uzņēmusi jaunu virzienu, esam sev izvirzījuši jaunas prasības un ambīcijas. Mūzika ir daļa no mūsu ikdienas un vēlamies, lai tā arī tas paliek. Daudziem ir jautājums, kāpēc albumā ir tikai sešas dziesmas? Reinis zina vairāk par šo trendu.

Reinis: Tas notiek visā pasaulē – ne vien dziesmas kļūst īsākas, bet arī albumi. Tas laikam ir saistīts ar to, ka mūsdienās ir grūtāk noturēt uzmanību. Tāpēc daudzi mūziķi izvēlas izdot tikai singlus, bet mēs nolēmām par labu EP.

Marka: Mēs pie šāda albuma formāta pagaidām pieturēsimies. Man patīk EP albuma koncepts, ar kura palīdzību tu vari  noturēt cilvēka uzmanību. Viņš albumu var noklausīties, piemēram, braucot mājās no darba. Savukārt grupai EP ir kā stūrakmens par padarīto. Agri vai vēlu arī tie, kas izdot singlus, tos apkopo EP albumā, šādi noslēdzot radošo ciklu.

Reinis: Par to klausīšanos, esot ceļā – tā tas arī ir! Albumu "Atspulgs" publicējām mūzikas straumēšanas dienestos agri no rīta. Un man jau no rīta kolēģi rakstīja, ka paspējuši albumu jau divas reizes noklausīties. Un šāda ziņa darba dienas rītā!

Marka:  Jā, tu uzreiz juties par procentiem pieciem labāk!

Rakstot mūziku, jūs piedomājat pie šiem dzīves praktiskiem aspektiem?

Marka: Dzīve piespieda to darīt! Pirms tam mēs nekur nebijām pazuduši, bet gan rakstījām mūziku, taču taktiski un stratēģiski nedomājot par to, kā šo mūziku nogādāt līdz klausītājiem.  Mūzikas radīšana, koncertēšana – tie ir kādi 30 procenti no kopējā darba. Šis albuma izdošanas process nebūtu iespējams bez atbalstītājiem. Bez viņiem šīs dziesmas joprojām gulētu mana datora cietajā diskā.

"Double Faced Eels" ir sena vēsture, un dalībnieku sastāvs šajā laikā ir mainījies. Marka, kāpēc tu izlēmi saglabāt nosaukumu "Double Faced Eels"?

Marka: Jā, mums bija diskusija par nosaukuma maiņu.

Reinis: Tas nebija vienpersonisks lēmums.

Marka: Nosaukumu paturējām, jo tik vai tā uzņēmos muzikālā virzītāja pienākumu, un, respektējot klausītāju, kuram grupa "Double Faced Eels" ir patikusi, kurš  ar šo mūziku kopā ar uzaudzis, ieraugot mani jaunā sastāvā, viņi tā vai tā pieprasīs dziesmas "Zilais Valis" vai "Dagmāra", vai "Krokodils". Neskatoties uz to, ka Reinis šobrīd pilda vokālista un grupas skatuviskā līdera uzdevumu, tā vai tā koncertos mēs esam divi vokālisti – Reinis dzied jaunās dziesmas un kaverversijas, bet es – dziesmas no vecajiem albumiem.

Reinis: Mēs uzvarējām konkursā "Best.Cover.Ever." un ārzemēs nosaukums "Double Faced Eels" bija pietiekami foršs, lai to saglabātu.

Skatoties no mūziķu viedokļa, kur slēpjas tā burvība, radīt labi pazīstamai dziesmai kaverversiju?

Marka: Varu pateikt no sava skatpunkta. Mums muzikāli bija jāvirzās tālāk, jo 2006. gada uzstādījums – divas ģitāras, bungas, bass, vokāls – vairs nedarbojās.

Šajā laikā pasaules mūzikas industrija ir ļoti attīstījusies, līdz ar to arī mums vajadzēja izkustināt savu domāšanu un komforta zonu.

Mēs vienu, divus gadus pavadījām, veidojot savas versijas no jau gatavām dziesmām.

Vai tas bija veids, kā mācīties jaunākās tendences?

Marka: Neapzināti. No šodienas skatpunkta, jā, mēs mācījāmies, bet tajā laikā tas nebija apzināti.

Reinis: Turklāt dziesmas mēs izvēlējāmies pēc nejaušības principa, skatoties, kurš no aktuālajiem singliem mums patīk vislabāk. Tajā laikā arī Eiropas MTV bija šovs "MTV Cover of the Month ", kur viņi izvēlējās vienu mēneša dziesmu. Arī mēs kādu laiku strādājām šādā veidā.

Marka: Mēs arī ar savu dziesmu veidošanu. Šis kaverversiju konkurss ļāva mums izaugt līdz savām dziesmām, kas arī veido albumu "Atspulgs".

Reinis: Kaverversijas ļoti labi trenē “radošuma muskuli". Tās dziesmas jau ir strādājošas, tur nav nekas jāizdomā. Viss strādā! Tev tikai jāpasaka pa savam. Kad sāc rakstīt savas dziesmas, kaverversiju veidošanā iegūtās zināšanas ir noderīgas, tieši analizējot tos dziesmu rakstīšanas principus, kas ļauj klausītāju iekustināt, aizkustināt un ļautu dziesmai palikt atmiņā.

Marka: Tos hitus ir sacerējuši četri zviedri, 12 vācieši.

Reinis: 15 producenti ir klausījušies 20 vokālistus, kamēr atraduši īsto – ārprāts!

Viktors: Shēma strādā!

Bet shēma strādā dziesmām angļu valodā, bet jums albums "Atspulgs" ir latviski. Kā jūs pielāgojāt latviešu valodu popdziesmas shēmai?

Marka: Jā! Kad es Reinim pateicu, ka būtu labi, ja viņš mūsu dziesmai "Fire" uzrakstītu vārdus latviešu valodā, viņa sejā neuzplauka smaids.

Reinis: Kāpēc mēs sākām dziedāt latviešu valodā? Gribas sevi pierādīt dzimtajā valodā. Ja cilvēks labi saprot angļu valodu, tā ir viņa ikdienas darba valoda un tamlīdzīgi, un

tomēr dziesma latviešu valodā cilvēkā rezonē labāk.

Marka: Nenoliedzami dziesmu latviešu valodā ir vieglāk uztvert. Es piedalījos “"RIGaLIVE"  radošajā dziesmu rakstīšanas seminārā, kas kopā aptvēra dažādus mūzikas žanrus un interešu lokus. Aprunājos ar citiem dalībniekiem, kuri teica, ka šobrīd ir pamatots deficīts pēc kvalitatīvas mūzikas latviešu valodā.

Reinis: Jā, ir grūti uzrakstīt dziesmu latviešu valodā, kas nešķistu muļķīga vai novazāta, vai salda. Tās frāzes, kas strādā angļu valodā, ekvivalenti nedarbosies arī latviešu valodā.

Vai taisnība, ka plānojat piedalīties LTV autoru un izpildītāju konkursā "Supernova"?

Marka: Jā, un tas nebija joks, kā ierasts no manas puses. Šobrīd mūsu vienīgā problēma ir dziesmu pielāgot konkursa formātam, kas ir 3 minūtes. Dziesmas var iesniegt līdz 21. oktobrim, līdz ar to mums vēl ir laiks dziesmu pielāgot formātam.

Viktors: Visas dziesmas daļas ir interesantas. Kā lai tās apgriež?

Marka:  Jā, tā tas ir ar nolikumu - māksla kļūst sekundāra. Kā Viktors tikko minēja, kod, kurā pirkstā gribi – sāpēs. "Supernovā" iesniegsim dziesmas angļu versiju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti