Dienas ziņas

Ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši četri cilvēki

Dienas ziņas

Integrācijas pasākums Āgenskalna tirgū

Gricgales krogā tiekas Sēlijas muzikanti un fotogrāfi

Gricgales krogā tiekas Sēlijas muzikanti un fotogrāfi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gricgales krogā, kas vienīgais no deviņiem Neretas novada Pilskalnes pagasta krogiem saglabājies līdz mūsdienām, šajā nedēļas nogalē atkal skanēja mūzika un dziesmas. Gandrīz divus gadsimtus senajā ēkā, par kuru jau trešajā paaudzē rūpējas rakstnieces Lūcijas Ķuzānes ģimene, pirmoreiz kopā sanāca Sēlijas mājas muzikanti un fotogrāfi. 

Trešā mūža dzīvotājs. Tā saimnieki sauc Gricgales krogu Neretas novada Pilskalnes pagastā, kam mūsdienās jāsaglabā liecības par seno rosību un jāaizpilda tukšums, kas paliek, kad civilizācija atkāpjas.

Šoreiz Gricgales krogā piestājuši Sēlijas fotogrāfi un muzikanti. Fotogrāfi, kas tur tiekas jau otro reizi, sagatavojuši arī nelielu izstādi par pagājušā gada norisēm, un aktīvi iemūžina arī šodien notiekošo.

"Tur gandrīz vai pantiņā jāsaka - uzturēt debesis spēkā. Jēga ir tāda, ka visa vēsture mums ir ieraugāma fotogrāfijā. Zudīs tūlīt arī daudzi novadi no zemes virsas, un tas, ko novadi ir paspējuši saridāt, tas paliek vēsturē. Un tieši ar fotogrāfijas palīdzību mēs to vēsturi ieraugām," saka Dainis Ormanis, fotogrāfs no Jēkabpils.

Un kas gan tas būtu par krogu bez muzikantiem. Ērberģietis Elmārs Vectirāns teic, ka jaunībā bijis bundzinieks. Nepazīdams nevienu noti, apguvis arī vairākus mūzikas instrumentus un turpina mācīties joprojām.

"Tas sākās tālā bērnībā, kad vēl nebija elektrības, bet bija radio uz baterijām. Tēvs bija ieslēdzis kaut kādu mūziku, un man tā palika galvā. Es gāju pa pagalmu un svilpoju to melodiju, un dzirdu, ka tēvs saka mammai – viņš taču svilpo "Melanholisko valsi". Dzirde bija," stāsta Vectirāns.

Ātri vien no sabraukušajiem muzikantiem top arī ansamblis. Un veco krogu atkal pieskandina dziesmas.

Ideja par Sēlijas mājas muzikantu apzināšanu un kopā saukšanu radusies biedrībā ''Upmales mantinieki''. Ideja esot aizgūta no Latgales, kur šādi saiet notiek regulāri. Sēlijā gan šādu muzikantu esot krietni mazāk.

"Ja Latgalē iet pa godiem muzicē un piesakās, tad sēļi vairāk uz sevi vērsti. Savai ģimenei un sev spēlē, bet tautās neiet. Gribam viņus iedrošināt," skaidro biedrības ''Upmales mantinieki'' vadītāja Lidija Ozoliņa.

Gricgales krogu, kas ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis, apsaimniekošanā no rakstnieces Lūcijas Ķuzānes pārņēmusi biedrība ''Upmales mantinieki''. Šajā tikšanās reizē atklāta atjaunotā veranda, bet līdz nākamajam gadam, kad senajai ēkai apritēs 190. gadskārta,  iecerēts izveidot  seno darba rīku kolekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti