Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdevas ekspertes Gundas Vaivodes ieteikumi kultūras baudīšanai

Grafiti un ielu māksla Rīgas ielās – pilsētplānotāju un mākslinieku acīm

Grafiti un ielu māksla Rīgā – pilsētplānotāju un mākslinieku acīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Grafiti Rīgā ienāca 1980. gadu beigās, kopā ar pagrīdes hiphopa mūziku, dažādiem vēl neredzētiem deju veidiem un domu gājienu, kurš tagad vēstīja – esmu brīvs savās izpausmēs, un mana pilsēta ir mans audekls. 

"Kultūrdeva" ar Andreju Alenu

Ir forši, kad cilvēkā tieksme izzināt apvienojas ar elastīgu pielāgoties spēju. Šāda kombinācija arī dzen mani pa pasauli. Esmu ceļotājs, aktieris un tagad ar prieku arī televīzijas darbinieks. LTV “Kultūrdevā” man ir dota iespēja apmeklēt dažādus kultūras notikumus, izrādes, izstādes, festivālus un padalīties ar iespaidiem plašāk.

Tikos ar pilsētvides veidotāju, sociālantropologu Viesturu Celmiņu, kurš man izstāstīja par grafiti subkultūras vēsturi, paskaidroja dažādo uz Rīgas sienām redzamo darbu veidus un to nozīmi: grafiti ir daļa no pilsētas ainavas.

Vai mēs arī spēsim kļūt par galvaspilsētu, kuru tūristi atpazīst pēc grafiti apskates kartēm tūrisma bukletos? Apskatot Rīgas krāšņākos darbus, es tiešām ceru, ka jā.

Taču, lai no parastas visatļautības un pat vandālisma grafiti kļūtu par pilsētas vizītkarti, bez gudras pašvaldību iesaistīšanās attīstības nebūs. 

Multimākslinieks un ielu kultūras pazinējs Fricis Štrauss man pastāstīja, cik daudz Rīgā ir aktīvu jauniešu, kuri grib neskaitāmos graustu rajonus labiekārtot un “aktivizēt”, taču, ķēpājot sienas bez stila un gaumes, var ne vien nonākt policijas iecirknī, bet arī “atrauties” no lielajiem māksliniekiem.

Andrejs Alens
Andrejs Alens

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti