FOTO: Astoto reizi notiek festivāls «Sansusī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Astoto alternatīvo kamermūzikas festivālu “Sansusī” 13. augustā pulksten 19.00 pēc “Sansusī” laika atklāja Varis Klausītājs, noslēdzot iepriekšējā gada festivālu. Šāds kalambūrs nejauši aizsācies pirms pāris gadiem, kad festivāla beigās aizmirsa to noslēgt, skaidroja rīkotāji.

Šogad atklāšanas koncertā piedalījās Rīgas vokālais kvartets (Agnese Pauniņa – soprāns, Dārta Paldiņa – alts, Kristofers Volšs-Sinka – tenors, Eduards Fiskovičs – baritons). Kupolā, kur šogad notiks lielākā daļā priekšnesumu, kvartets izpildīja Gabriela Džeksona, Deivida Langa, Luisa Andriesena, Gabriela Džeksona un Roberta Konveja skaņdarbus.

Sekoja Semjons Haņins, kurš savai jaunākajai performancei ir izveidojis instrumentu, kas nosaukts par hafonu (khaphone). Šī ierīce izveidota kā ķermeņa turpinājums ar perkusijām, kuras skan teksta lasīšanas ritmā.

Koncerta pieteikumā, raksturojot alta un akordeona duetu “Dueta tutto a dio” no Lietuvas (Greta Staponkutė-Rakau – alts un Augustinas Rakauskas – akordeons), Dāvis Enģelis citēja komponistu Rišāru Galjāno, kura kompozīciju atskaņoja duets: “Es jūtos labi ikvienā žanrā, džezā, argentīnas tango vai franču mizetē, jebkura mūzika man ir laba – ja tā ir melodiska, ja tai ir svings un ja tā ir tam brīdim īstā mūzika. Man der gan Kaunts Beizijs, gan J. S.Bahs. Es jūtos komfortabli jebkurā stilā. Neatkarīgi no stila tev jāspēj sevi izteikt.” Duets to nodemonstrēja izpildot gan bulgārietes Dobrinkas Tabakovas, gan 19. gs. izskaņā Prāgā dzimušais čehu komponista Ervīna Šulhofa, gan somu komponista un bandeonista Petri Makonena, gan komponista no Krievijas ar saknēm Baltkrievijā Vladimira Tistoviča, gan viena no redzamākajiem komponistiem 20. gs. Gruzijā Sulhana Cincadzes, gan Astora Pjacollas skaņdarbus.

Pirms pusnakts ar dziesmu “Trijos nakti” savu priekšnesumu sāka grupa “Dzeltenie pastnieki”, bet pēc pusnakts vijoļu kautiņā iesaistījās divas jaunās paaudzes vijolnieces Magdalēna Geka un Paula Šūmane, kuras atelpas brīdī papildināja Guntis Trops.

Pirmo dienu noslēdza Kirils Ēcis – vispirms viņa pārziņā bija 20 minūšu diskotēka un tad arī saldais ēdiens naktsputniem “Žanetes cikls” – Ēča apgaismots mīlas lirikas stāsts par kādu kaislīgu puisi un viņa mūzu.

KONTEKSTS:

Šogad jau astoto reizi festivāls “Sansusī” notiks klātienē – no 13. līdz 15. augustam rezidenču centrā “Susēja” Aknīstē. Šogad uzsvars likts uz koncertiem. Programmā – pirmo reizi festivālā ceturtdaļtoņu džezs, tāpat arī cita instrumentālā mūzika un vokālā kamermūzika, ierastie kautiņi bāros un 20 minūšu diskotēka, kā arī instalācijas ārpus teritorijas un teātra izrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti