Dienas ziņas

Tiesa par divu cilvēku turēšanu kalpībā

Dienas ziņas

Pie Rietumāfrikas laupītāji uzbrukuši Latvijas tankkuģim

Ražas talka kulturālo kartupeļu laukā

Fonds «Viegli» un domubiedri Kuldīgā novāc kulturālo kartupeļu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā Kuldīgā auguši kartupeļi, kuri klausījušies Kartupeļu lauka radio, tāpēc nodēvēti par kulturāliem, piedzīvojuši pilnzieda svētkus un devuši cilvēkiem prieku, to varēja uzzināt trešdien, 18. septembrī, kulturālo kartupeļu novākšanas talkā. Un atbilde ir viena – ražīgi. Ar šo projektu Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” aizsāk rakstnieka darba “Kurzemīte” izpēti mūsdienās.       

Pamazām pie kultūrālo kartupeļu lauka Kuldīgā sarodas talcinieki. Tie ir gan šīs idejas radītāji un īstenotāji – Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” un muzeja darbinieki, arī idejas draugi un atbalstītāji.

Savu dzīvi šis lauks sāka dzīvot maija sākumā, kad pilnīgi tukšā vietā līdzās Ventai tika radīts kartupeļu lauks – te noteiktā rakstā tika iestādītas divas šķirnes, kas pilnbrieda laikā visus priecēja ar baltiem un violeti rozā ziediem.

Šis lauks ir sākums Imanta Ziedoņa savulaik uzrakstītā darba “Kurzemīte” izpētei mūsdienās.

Tā kā tas sākas ar kartupeļu talku Kuldīgas pusē, tad sākumpunkts ir kartupeļu lauks. Viena no raksta veidotājām laukā bija māksliniece Velga Vītola.

Jau pirmās atartās vagas rāda, ka kartupeļi te auguši labi. Par lauka sagatavošanu rūpes bija uzņēmies Kuldīgas novada uzņēmums ''Upeskalni AB'', kas nodarbojas arī ar kartupeļu audzēšanu. Saimniecības vadītājs atzīst, ka sākumā bažījies, kā kartupeļiem šai augsnē klāsies, tāpēc par ražu īpaši priecīgs.  

“Tam, ka te nav nekādas speciālas kopšanas, auguši savā vaļā, mūzikas ietekmē, ar mīlestību vien, - super, es brīnos, ka nav ne drātstārpiņu, nekā,” atzina SIA “Upeskalni AB” saimniecības vadītājs Normunds Feters-Fekters.

Fonda radošo projektu vadītājs Emīls Lukjanskis atzinat, ka šis bijis eksperimenta gads, kad neviens nebija pārliecināts, vai tas izdosies.  

“Divi galvenie secinājumi: pirmais – ir jāturpina, mēs redzam jēgu, par prieku – mēs radījām sev un citiem,” sacīja Emīls Lukjanskis.

 “Šai kartupeļu laukā ir poēmas noskaņas, ir kartupeļi un darba prieks,” piebilda apbalvojuma “Laiks Ziedonim” laureāts Valters Dakša.

Pēc nolasīšanas kartupeļi tiks sašķiroti pēc lielumiem un šķirnēm – mazākie sēklai, bet lielākie īpašā iepakojumā tirdziņiem -  ''Hanzas peronā'' Rīgā un “Hercoga Jēkaba gadatirgū” Kuldīgā.

Nākamgad 1. maijā šai pašā vietā būs kartupeļu stādīšanas talka un tiks atklāta mākslas instalācija, kas vēl taps, iedvesmojoties no Ziedoņa dzejoļa rindām – “Es, protams, zinu, ka ir debesjums, kā vēl daudz lielāks galds virs mana galda”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti