Festivāls «LadyFest Riga» aicinās svinēt sieviešu sasniegumus mākslā un kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī gada 8.–14. martā sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru norisināsies ikgadējais – nu jau trešais – festivāls “Ladyfest Riga”. Šogad festivāls noritēs tiešsaistē, informēja organizatori.

Kā skaidroja festivāla rīkotāji, “Ladyfest Riga” mērķis ir ik gadu uz vienu nedēļu martā radīt telpu, kurā runāt par sievietēm aktuālajiem jautājumiem, svinēt sieviešu sasniegumus mākslā un kultūrā. “Pasākumi ir veids, kā stiprināt kopienu un padarīt to iekļaujošāku un atbalstošāku, dalīties ar iemaņām un pieredzi un aktualizēt sieviešu ikdienas un radošās dzīves problemātiku mūsdienu Latvijā,” norādīja organizatori.

Festivāls tiks atklāts pirmdien, 8. martā, pulksten 19.00 ar “Sieviešu stendapa” uzstāšanos “Sievietes lokdaunā”. Šoreiz tajā piedalīsies Džemma Sudraba, Alise Zariņa, Lydia Oyeniyi, Marta Elīna Martinsone, Katrīna Rudzīte un Adriāna Roze, vadīs Inga Gaile.

Otrdien, 9. martā, pulksten 19.00 notiks dzejas pasākums “Trrīīīss” kurā piedalīsies trīs dzejnieces – Anna Auziņa, Marija Luīze Meļķe un Inga Gaile. Pasākuma pieteikumā teikts: “Viņu lasītie darbi atklās matēriju, kas nav tik viegli notverama un racionalizējama, – laiktelpu, kas trīs pirms izteiktā vārda.”

Trešdien, 10. martā, pulksten 17.00 būs Džemmas Sudrabas podkāsta “Starp mums, meitenēm, runājot” ieraksts. Podkāstā viesosies māksliniece Rasa Jansone.

Ceturtdien, 11. martā, pulksten 19.00 notiks vēsturnieces Inetas Lipšas un literatūrzinātnieces Evas Eglājas-Kristsones dubultlekcija. Ineta Lipša lasīs lekciju “Grozāmo listu nasta pār sieviešu politisko darbību starpkaru Latvijā”. Pasākuma rīkotāji skaidroja: “Trijās no četrām starpkaru Latvijas Saeimām pilsoņi neievēlēja nevienu deputāti sievieti, bet ceturtajā, kas strādāja līdz Kārļa Ulmaņa apvērsumam, ievēlēja tikai vienu. Pašas politiski aktīvās sievietes par neveiksmju virspusējo cēloni uzskatīja tā saukto grozāmo vēlēšanu listu principu, ar kura palīdzību vēlētāji deputāta kandidātus varēja celt un gremdēt.” Priekšlasījumā vēsturniece stāstīs par to, kurš un kāpēc “atrada” šo principu un ko tas nozīmēja sieviešu kustības kontekstā. Savukārt Eva Eglāja-Kristsone lasīs lekciju “1921. gads Latvijā: skatīts sievietes acīm”, kas iekļauj gan tā brīža fiksējumus sieviešu dienasgrāmatās, vēstulēs, publicistikā, gan skatījumu pēc simts gadiem no lektores kā pētnieces redzespunkta.

Piektdien, 12. martā, pulksten 19.00 mākslas vēsturniece Iliana Veinberga lasīs lekciju par Taisiju Poluikēviču, kura bija viena no vadošajām māksliniecēm Rīgas Porcelāna rūpnīcā, kā arī Porcelāna rūpnīcas ražotnes muzeja pirmā vadītāja. “Viņas izveidotā kolekcija šobrīd veido Rīgas Porcelāna muzeja krājuma kodolu un ir nenovērtējams ieguldījums Latvijas dizaina vēstures saglabāšanā,” uzsvēra pasākuma organizatori.

Ņemot vērā pandēmijas tālejošās, vēl līdz galam neapjaustās sekas un ietekmi uz sabiedrības psiholoģisko veselību, šogad “LadyFest Riga” rīkotāji uzaicinājuši klīnisko psiholoģi, kognitīvi biheiviorālās terapijas speciālisti Kristīni Dūdiņu visiem pieejamas, populārzinātniski cilvēcīgas sarunas formātā pastāstīt, kas ir psihiskā veselība, kā par to rūpēties, kādi faktori to ietekmē, kā palīdzēt sev pašam un kad ir jāmeklē speciālista palīdzība. Šī saruna notiks sestdien, 13. martā, pulksten 19.00.

Svētdien, 14. martā, pulksten 13.00 festivāls noslēgsies ar sarunu “Lesbietes+: mīti un patiesība. Saruna ar spēles elementiem”. Pasākumā tiks izmantota platforma menti.com, kur dalībnieki varēs iesūtīt savas atbildes. Sarunu vadīs Jana Jarinovska, kas ir LGBT+ tiesību aktīviste un LGBT un to draugu apvienības “Mozaīka” valdes locekle.

Visiem pasākumiem tiks nodrošināta tiešraide gan “Ladyfest Riga”, gan Kaņepes Kultūras centra “Facebook” lapā, kā arī Kaņepes Kultūras centra “YouTube” kanālā. Visi pasākumi ir bez maksas, izņemot “Sieviešu stendapa” uzstāšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti