Kultūras ziņas

Zaļā gaisma trim kultūras infrastruktūras projektiem

Kultūras ziņas

Jaunas izstādes galerijā "Bastejs"

Dzintaros skan teātra un kino mūzika

Festivāla «Jūras pērle» atklāšanas pasākumu velta Rīgas kinostudijas jubilejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

30.jūlijā Dzintaru koncertzālē Jūrmalā tika atklāts 2. starptautiskais teātra un kino mūzikas festivāls “Jūras pērle”. Atklāšanas pasākums bija iecerēts kā vērienīgas Rīgas kinostudijas 70 gadu jubilejas svinības, kurās piedalīties bija aicināti savulaik Padomju Savienībā populāru kinofilmu latviešu aktieri un režisori. 

Programmā skanēja dziesmas un mūzika no kinofilmām, kas uzņemtas Rīgā, kinostudijas ziedu laikos, un pieskaitāmas Latvijas un padomju kino zelta fondam. Teātra un mūzikas festivāla “Jūras pērle” atklāšanas koncerta goda viesu  vidū bija Latvijas aktieri un režisori, kuri darbojās Rīgas kinostudijā laikā, kad, pateicoties Padomju Savienības pasūtījumiem, ik gadu tika uzņemtas vismaz astoņas pilnmetrāžas aktierfilmas. 

“Es noķēru to zelta laikmetu, kas bija Rīgas kinostudijai. Un ne tikai to, bet es noķēru savu laiku,” atzina Rolands Zagorskis. “Teātris aktierim ir maizīte, bet tas sviestiņš, pavalgs uz tās maizes ir kino!” 

Katram aktierim ir savas atmiņas par laiku, kad plašā brālīgo republiku auditorija nodrošināja atpazīstamību un popularitāti.

“Es, piemēram, pie lomas tiku, pateicoties tam, ka galvenā aktrise atteicās dziedāt latviski. Mirdza Zīvere jau bija iedziedājusi, viņai tas nepatika, un paņēma beigās mani,” pastāstīja Lelde Vikmane. 

“Tad, kad es ienācu Rīgā – lauku zellis, atgriezies no Padomju armijas, pēkšņi saskāros ar kino industriju un katru vasaru braucu brīnišķīgā, pie tam valsts apmaksātā kino ekspedīcijā,” pastāstīja aktieris Andris Bērziņš. “Latvijas brīvvalstī visam kam ir nauda, bet kinostudiju uzkopt un atreanimēt diez vai. Tas ir skumji.”

“Reizēm atsvaidzināt to teātra vienmuļību katru dienu vienu un to pašu spēlēt. Te ir jābūt gatavam,” atzina aktieris Juris Strenga. 

Savukārt kinorežisors Rolands Kalniņš uzsvēra: “Es vienkārši dzīvoju tajā. Un dzīvot nozīmē strādāt!”

Festivāla atklāšanas koncertu tiešraidē translēja Krievijas televīzija, par ko gan īpašas informācijas apmeklētājiem nebija. Iespējams, tāpēc pasākuma vadītāji - brāļi Andrejs un Juris Žagari - Rīgas kinostudijas jubilejas svinību priekšnesumus un latviešu populārāko filmu fragmentus pieteica tikai krievu valodā.

Lai arī festivāla rīkotāji programmā solīja tikšanos ar Raimondu Paulu, koncertā populārākās maestro melodijas izskanēja bez viņa klātbūtnes. Aktrise Valentīna Talizina, kura krievu valodā bija dublējusi Martas lomu filmā “Ilgais ceļš kāpās” koncertā atskaņoja šūpuļdziesmu “Circenīša Ziemassvētki”.  

Starptautiskais teātra un kino mūzikas festivāls Dzintaru koncertzālē ilgs vēl četras dienas, piedāvājot skatītājiem teātra mūzikas vakaru, Krievijas un NVS valstu kino dienu, bet festivālu noslēgs pasaules kino veltīts koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti