Festivālā Daugavpilī rekonstruēs vēsturisko kauju par Dinaburgas cietoksni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daugavpils cietoksnī no 13. līdz 15.jūlijam norisināsies IV Starptautiskais vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls “Dinaburg 1812”, kas veltīts Napoleona armijas un Krievijas impērijas karaspēka kaujai par Daugavpils (Dinaburgas) cietoksni 1812. gada jūlijā.

Festivālā paredzēti dažādi pasākumi gan bērniem, gan pieaugušajiem. 

Festivāla programma sāksies 13. jūlijā plkst.21 ar balli ampīra stilā, kas notiks Marka Rotko mākslas centra pagalmā. Viesiem būs iespēja ne tikai noskatīties profesionālu dejotāju uzstāšanos un teatralizētus priekšnesumus, bet arī pašiem iejusties 19. gadsimta dāmu un kavalieru tēlos, kā arī iesaistīties balles dejās. 

Festivāla kulminācija būs sestdien, 14.jūlijā. Visu dienu, no plkst.10 līdz 23, darbosies atrakcijas bērniem, būs pieejamas kafejnīcas, amatnieku un mājražotāju produkcijas, kā arī antikvāru priekšmetu tirdziņš, ko nodrošinās kolekcionāri.  Tāpat 8. bastiona kazemātā kalējs Edgars Vronskis ikvienam piedāvās ar savām rokam izkalt monētu ar cietokšņa simboliku, bet mākslas studija “Putra Art Studio” rīkos meistarklases, kurās būs iespēja, izmantojot senu tehnoloģiju, izveidot papīra pastkartes. 

Plkst.11 uz vaļņa pie Nikolaja vārtiem sāksies cietokšņa vēsturiskā karoga pacelšanas ceremonija. Savukārt plkst. 12.00 par pusdienlaika iestāšanos cietoksnī vēstīs signāllielgabala šāviens no vaļņa pie Nikolaja vārtiem. Uzreiz pēc tam sāksies rekonstrukcijas klubu parāde pūtēju orķestra pavadībā. Tā virzīsies no Aleksandra vārtiem pa Imperatora ielu līdz Marka Rotko mākslas centra pagalmam (skatuvei). Pasākumā piedalīsies aptuveni 150 dalībnieki no 14 vēstures rekonstrukcijas klubiem, kas pārstāvēs Latviju, Lietuvu, Poliju, Vāciju, Baltkrieviju un Krieviju.

Festivālā plkst.13.30 uz tilta pie Nikolaja vārtiem izraisīsies konflikts starp diviem kungiem, kas pārtaps īstā duelī ampīra laikmeta stilā.

Savukārt plkst.15 aizsargceltņu joslā pie Nikolaja vārtiem sāksies dienas centrālais notikums - vēsturiskās 1812. gada kaujas rekonstrukcija.

Improvizētās kaujas dalībnieki pasākuma apmeklētājiem dos iespēju iztēloties, kā franču karaspēka karavīri sāka uzbrukumu Daugavpils (Dinaburgas) cietoksnim. Toreiz, 1812.gada 1. jūlijā (pēc vecā kalendāra), pirmā cīņa ilga četras stundas, un cietokšņa aizstāvjiem izdevās atvairīt uzbrukumu. Tā kā uz vaļņa būs daudz skatītāju un liels troksnis, māmiņām ar maziem bērniem kaujas rekonstrukcijas laikā nav ieteicams atrasties uz vaļņa. 

Vēlāk, plkst.17, pie Nikolaja tilta biedrība “Latgales Reģionālais Dzīvnieku mīļotāju centrs” kopā četrkājainajiem draugiem rīkos priekšnesumu. Savukārt plkst.18 aizsarggrāvī pie Nikolaja vārtiem zirgu sēta “Klajumi” no Kaplavas pagasta Krāslavas novada sniegs figurālās jāšanas priekšnesumus.

Plkst. 21 Marka Rotko mākslas centra pagalmā sāksies baltkrievu fantasy folkgrupas “Irdorath” koncerts. Grupa, kas izpilda viduslaiku un pašu sacerētu mūziku, tās atskaņošanā izmantojot arī senus pūšamos instrumentus, Daugavpils cietoksnī koncertu sniegs pirmo reizi. 

Festivāla trešajā dienā plkst.10 uz vaļņa pie Nikolaja vārtiem notiks cietokšņa vēsturiskā karoga nolaišanas ceremonija. Līdz pat plkst.16 turpinās darboties atrakcijas bērniem, kafejnīcas, amatnieku un  mājražotāju produkcijas, kā arī antikvāru priekšmetu tirdziņš. 

Pasākumu plkst.12 noslēgs Anastasija Malaškeviča no Baltkrievijas kopā ar grupu. Koncerts notiks Marka Rotko Mākslas centra pagalmā.

Pasākuma galvenais mērķis ir Daugavpils cietokšņa un kara vēstures rekonstrukcijas klubu kustības popularizēšana.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti