Ekskluzīvi «Rammstein» scenogrāfs: Skatuve būs kā arhitektoniska celtne, pie kuras strādā ap 500 cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

6. augustā Rīgā, Lucavsalā, izpārdotā koncertā uzstāsies pasaulē vispopulārākā grupa no Vācijas “Rammstein”, kas savu starptautisko popularitāti ieguvusi, pateicoties perfekti nostrādātajiem šoviem. Sarunā ar LSM.lv Rolands Greils, viens no skatuves un gaismu scenogrāfijas dizaineriem, ļauj ielūkoties grandiozā šova tapšanas aizkulisēs.

Bundzinieks par skatuves dizaineru

"Rammstein" šova skatuves un gaismu dizainers Rolands Greils
"Rammstein" šova skatuves un gaismu dizainers Rolands Greils

Ir reizes, kad rokzvaigznes karjera uzņem citu virzienu. Dizainera Rolanda Greila bundzinieka karjera beidzās ļoti agri – 16 gadu vecumā, un tad viņš mērķtiecīgi sāka praktizēt savas tehniskās zināšanas kā gaismotājs mūzikas klubos un teātrī. Zināšanas, labi paveiktais darbs un būšana īstajā laikā, īstajā vietā Greilam deva iespēju satikt īstos cilvēkus un veidot gaismu un skatuves dizainu arvien lielākiem māksliniekiem. Šobrīd viņš strādā kompānijā “Woodroffe Bassett Design”, kas veido koncertu dizainu arī “The Rolling Stones”, bet ar “Rammstein” šogad sadarbosies pirmo reizi. “Europe Stadium Tour 2019” gaismu dizainu Greils izstrādājis kopā ar Patriku Vudrofu, vienu no populārajā mūzikā ietekmīgākajiem dizaineriem.

Kāda būs šova skatuve

“To, kā šovs izskatīsies, sākām skicēt uz baltas lapas, ņemot vērā to, ka tas tiks izrādīts stadionos,” stāsta Rolands Greils. “Tā mēs radījām skatuvi, kurā ietilpst unikālais 35 metrus augstais tornis un vēl dažādas citas grupas vajadzībām radītas vietas, tajā skaitā žogs – šo skatuvi pavisam noteikti var saukt par arhitektonisku celtni. Kad skatuve bija gatava, veidojām dizainu tās atdzīvināšanai. Šādai grupai kā "Rammstein" ir nepieciešams ļoti enerģisks un detalizēts apgaismojums, kas atšķiras arī vienas dziesmas dažādās daļās. Mums vienmēr jāpatur prātā, ka šīs izrādes galvenie aktieri ir “Rammstein”. Tāpat skaidrs, lai gan skatuves konstrukcija ir mākslas un radošuma izpausme, tai ir jādarbojas realitātē.”

Cik liela komanda apkalpo grupu

Skatuve ir uzbūvējama vienas dienas laikā, un tās konstrukcijas tiek pārvadātas 65 smagajās mašīnās. Līdzi “Rammstein” no vienas koncertvietas uz otru brauc 265 cilvēku liela komanda, kuri katrs strādā savā departamentā – šoferi, pirotehnikas speciālisti, skatuves darbinieki un arī pavāri, kuri šai 265 cilvēku komandai katru dienu gatavo ēst. Lai skatuves uzcelšana notiktu pēc iespējas operatīvāk, “Rammstein” komandai pievienojas vēl 300 vietējo “skatuves roku” jeb palīgu.

Mīļākais šova numurs

Jautāts par savu iecienītāko skatuves numuru, Rolands Greils atbild: “Koncepciju izstrādājam gadu un sešus mēnešus, strādājām pie šova uzbūves dzīvē, tāpēc to esmu redzējis ļoti daudzas reizes, un jāsaka, ik reizi domas par mīļāko skatuves numuru mainās, it kā es skatītos citu filmu. Dziesma "Mein Teil" ir skaists priekšnesums, pateicoties teatrālajam skatuves izkārtojumam. Citu reizi man vislabāk ir patikusi dziesma "Sonne", kuras laikā notiek pamatīga uguņošana. Koncertā Drēzdenē es jutos ierauts priekšnesumā no sākuma līdz beigām – šovs ir tik lielisks arī tāpēc, ka grupas mūziķiem ir tik milzīga skatuves harisma.”

“Rammstein” dod brīvību

Skatuves tika uzbūvētas mēnesi pirms "Rammstein" koncerttūres sākuma Berlīnes industriālā rajonā. Kamēr grupa mēģināja iekštelpās, skatuves dizaineri un tehniķi to darīja uz stadiona skatuves. Ģenerālmēģinājumi nedēļas garumā notika Helsinku tūres pirmajā koncertvietā. "Rammstein" skatuves izstrādātājiem dod radošo brīvību, bet arī paši labprāt iesaistās izstrādes procesā, piedāvājot savas idejas.

"Mūziķiem ir ļoti laba izpratne par to, kā šovs darbojas un kā izskatās no klausītāju pozīcijām. Viņiem nav fantastisku sapņu, kurus nebūtu iespējams realizēt dzīvē. "Rammstein" ir uzkrājuši jau 20 gadu praktisko pieredzi, tāpēc ir ļoti patīkami kopā ar viņiem strādāt. Mēs esam komanda, un šova veidošanā būt komandai vienmēr ir svarīgs elements, kas dod iespēju gūt vislabāko rezultātu," atklāj Greils.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti