Dziesma pret skatuves vārdu. «Supernovas» pusfināla dziesmu apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad konkursa "Supernova 2022" pusfinālā iekļuvušas dziesmas, kuras izpilda gan Latvijas popmūzikas lielie vārdi, gan jaunie talanti, gan Eirovīzijas veterāni. Šī atlase izceļas ar balādēm, ģitāras partijām un enerģijas pārlādētām dziesmām

Itāliešu grupas “Måneskin” uzvara 2021. gada Eirovīzijā atnesa viņiem pasaules slavu:   momentā izpārdotus koncertus, topu rekordus un arī leģendu “The Rolling Stones” atzinību. Eirovīzijas dziesmu konkurss ik pa laikam sagādā pārsteigumus, “Måneskin” veiksmes stāsts ir viens no lielākajiem pārsteigumiem, kas ceļ arī šī konkursa prestižu.

Latvijas nacionālā atlase Eirovīzijai notiek konkursā "Supernova" un ik gadu lielā mērā parāda to, ko vietējā mērogā uzskatām par izklaidi un popmūziku. Zinot vietējās publikas piesardzību saistībā ar jaunumiem, "Supernova 2022" dziesma sacentīsies pret atpazīstamu skatuves vārdu. Piedāvājam ieskatu pusfināla dziesmās – to spēcīgākajās puses un kur iespējama aizķeršanās. 

Aminata – "I'm Letting You Go" (mūzika un vārdi – Aminata Savadogo)

2015. gadā Aminata ar dziesmu “Love Injected” Latvijai atnesa 6. vietu, vēlākos gados šī dziesma joprojām bija kopējā Eirovīzijas fanu aptauju augšgalā. Aminata ir rakstījusi Eirovīzijas dziesmas arī citiem, taču fanu komentāros atkal un atkal varēja lasīt, ka dziedātājai ir jāatgriežas un jādzied pašai. Aminata ir atpakaļ ar smeldzīgu balādi "I'm Letting You Go", kas arī balstās uz viņas trumpjiem – melodijas izjūtu un viņas balss plašajām iespējām.

Ņemot vērā mūziķes iepriekšējos panākumus, var teikt, ka šajā "Supernovas" atlasē Aminata ir lielākā konkurente pati sev.

Beatrise Heislere – "On the Way Home" (mūzika – Edvards Grieze, vārdi – Edvards Grieze un Beatrise Heislere)

Beatrises Heisleres "On the Way Home" ir dinamiska elektropop dziesma, starp pusfināla dziesmām mūsdienīgākā, ar atsauci uz 80. gadu synthwave apakšžanru.

Beatrise Heislere izceļas ar labi pārvaldītu, spēcīgu un krāsainu balsi, bet problēmas dziesmas ceļam var radīt tas, ka Beatrise vēl nav plašai publikai pazīstama dziedātāja.

"Bermudu divstūris" – "Bad" (mūzika un vārdi – Marats Ogļezņevs)

"Bermudu divstūris" vietējā mērogā ir pierādījuši, ka labi zina, kā iekustināt lielu auditoriju – par muzikālo pamatu ņemot deju mūzikas trendu un tekstuāli izmantojot labi zināmas klišejas. Arī dziesmā “Bad” tiek apspēlēts paradokss “bad – awesome” jeb “slikts un satriecošs”, tās vadmotīvs ir vēlme ballēties. Ir padomāts par vietu, kur iesaistīt klausītājus līdzi dziedāšanai, kulmināciju veido paātrinājums.

Dziesma “Bad” ir vienkārša, kas deju mūzikas kontekstā ir laba kvalitāte, bet konkurējot ar stilistiski daudzveidīgām dziesmām, kas izceļas ar muzikālām detaļām un vēstījumu, var pazust kā bezpersoniska.

"Bujāns" – "He, She, You & Me" (mūzika – Reinis Sējāns un Intars Busulis, vārdi – Marts Pujāts, Jānis Šipkēvics)

Zem nosaukuma “Bujāns” slēpjas popmūzikā rūdīti vīri ar Eirovīzijas pieredzi. Iespējams, veiksmes atslēga ir frāze “ņem to visu vieglāk”, tāpēc ar dziesmu "He, She, You & Me" klausītājiem tiek piedāvāts atgriezties deviņdesmitajos, kad aktuāls bija deju mūzikas žanrs eirotranss.

Tekstuāli tiek izmantotas rīmes par vienmēr aktuālo attiecību tēmu, šādi radot stereotipisku Eirovīzijas dziesmu.

"Citi zēni" – "Eat Your Salad" (mūzika – Roberts Memmēns, vārdi – Jānis Pētersons, Dagnis Roziņš, Jānis Jačmenkins (JJ Lush))

Pērnā gada popmūzikas debitanti grupa “Citi zēni” arī “Supernovas” dziesmā šarmē ar asprātīgām vārdu spēlēm un lipīgu grūvu. Klausoties "Eat Your Salad", top skaidrs, ka grupa pārzina popmūzkas vēsturi: zina gan Džordžu Klintonu, gan Bruno Marsu, gan Džeikobu Kolieru, un tas viņiem pašiem raisa prieku.

Daudz kas ir atkarīgs no tā, vai plašāka publika būs jau iegaumējusi grupu “Citi zēni”.

Elīna Gluzunova – "Es pabiju tur" (mūzika – Jānis Šipkēvics Jr., vārdi – Marts Pujāts)

Elīnas Gluzunovas dziesma "Es pabiju tur" izceļas ar melodiskumu un svinīgu noskaņu, jo īpaši, pateicoties stīgu instrumentu aranžējumam. Dziesmas plūdumu rada atšķirīgās panta un piedziedājuma daļas. Frāze "Es pabiju tur" labi paliek prātā un ir līdzi dziedama, kā arī katru izaicina atbildēt uz jautājumu, kur gan Elīna ir pabijusi?

Dziesmai piemīt plašai publikai labi pazīstamas klasiskas kvalitātes, taču jautājums, kas būs tas atšķirīgais, kas Elīnas dziesmai ļaus izcelties starp citām balādēm.

"Inspo" – "A Happy Place" (mūzika – "Inspo", vārdi – Nadīna Stirniniece)

"Inspo" ar dziesmu "A Happy Place" ienes alternatīvāku skanējumu – melodija savijas ar ģitāras akordiem, ritma efektiem, veidojot prātā paliekošu plūdumu. Pārsteigums ir dziesmas roķīgā kulminācija, kas pamodinās pie TV aizsnaudušos.

Tomēr jāņem vērā, ka nacionālajā atlasē "Inspo" dziesmai ir konkrēta auditorija un to paplašināt jaunam vārdam tik īsā laika posmā varētu būs pagrūti.

Katō – "Promises" (mūzika un vārdi – Kaspars Ansons, Anna Zankovska)

Arī dziedātājai Katō ir pieredze kā “Supernova”, tā arī Eirovīzijā. Šoreiz viņa piedāvā dziesmu "Promises", kurai piemīt labas popdziesmas kvalitātes – tā neuzbāzīgi iekustina un nemanot dziesma jau ir noskanējusi vairākas reizes.

Dziesmā ir padomāts par detaļām, kas papildina vokāla un kopējo skanējumu, taču dziesmai iztrūkst kulminācijas vai negaidīta pavērsiena, kas ļautu tai palikt prātā. Iespējams, radošā Katō par to būs padomājusi priekšnesumā.

Linda Rušeniece – "Pay My Own Bills" (mūzika – Rūdolfs Ozols, Ralfs Eilands, Valters Sprūdžs, vārdi – Ralfs Eilands, Valters Sprūdžs)

Linda Rušeniece ar dziesmu "Pay My Own Bills" piesaka emancipētas sievietes tiesības. Patīkami saklausīt muzikālās atsauces uz ritmblūzu, motown māksliniekiem. Dziesmai piemīt grūvs, kas mudina ļauties dejošanai.

Problēmas var radīt tas, ka šāda veida mūzika masu auditorijai Latvijā nav tik labi pazīstama, un arī Linda kā solo māksliniece vēl ir jaunums.

Markus Riva – "If You're Gonna Love Me" (mūzika un vārdi – Markus Riva)

Pieredzējušākais “Supernovas” dalībnieks Markus Riva šoreiz piedāvā dziesmu "If You're Gonna Love Me", kas atgādina par laiku, kad popmūzikā bija aktuālas boy bands jeb puišu grupas.

Rivas gadījumā jautājums jau sen vairs nav par dziesmu vai izpildījumu, bet gan par mākslinieka nesalaužamo apņēmību, kuru klausītāji, iespējams, reiz apbalvos ar biļeti uz Eirovīziju.

"Mēs jūs mīlam" – "Rich Itch" (mūzika – Rūdolfs Ozols, Valters Sprūdžs un Ralfs Eilands, vārdi – Ralfs Eilands)

Arī projekts "Mēs jūs mīlam" ar dziesmu "Rich Itch" iet vieglāko ceļu, kopā saliekot gan atsperīgu ritumu, gan viegli uztveramu, klišejisku tekstu, un 30 minūtēs ballītes kompozīcija bijusi gatava. Daļa no teksta ir arī itāliešu valodā, pārtulkota, izmantojot “Google Translate”.

Protams, dziesmas leģendas rada interesi un pašironija ir vērtīga īpašība, diemžēl asprātība mūzikā šoreiz nav saklausāma. 

Miks Dukurs – "First Love" (mūzika un vārdi – Miks Dukurs)

“Supernovas” skatītāji labi zina Miku Dukuru un viņa muzikālās kvalitātes. Pirmkārt, tā ir spēcīgā, emocionālām nokrāsām bagātā balss, otrkārt – tā ir romantiska balādes forma, kurā mūziķis jūtas visspēcīgāk. Smeldzīgo "First Love" skanējumu bagātina ģitāras-perkusiju tehnikas izmantošana, un ģitāras solo dziesmas kulminācijā droši varētu būtu izteiksmīgāks.

Lai arī Mika Dukura vārds ir zināms, jautājums, cik lojāla un liela ir viņa auditorija, kas varētu iebalsot dziesmu finālā.

Miks Galvanovskis – "I'm Just A Sinner" (mūzika un vārdi – Miks Galvanovskis, Reinis Briģis)

Dziedātāja Mika Galvanovska dziesma "I'm Just A Sinner" ir padomāts par klausītāju iesaistīšanos. Dziesma jau sākumā pievērš uzmanību ar ģitāras partiju, bet paliek prātā, pateicoties atkārtojumiem – frāze “I'm Just A Sinner" (esmu tikai grēcinieks), kas ir tāda cilvēciska atzīšanās, kā arī ritmiskai daļai, kurai dziedāt un aplaudēt līdzi.

Dziesmu ātri var iemācīties no galvas, taču tai iztrūkst kulminācijas, kas to padarītu atšķirīgu no citām gospeļa formas dziesmām.

Iespējams, šo kulmināciju-negaidīto pavērsienu dziedātājs plāno izveidot vizuāli.

Patriks Peterson – "Can't Get You Outta My Head" (mūzika un vārdi – Elviss Pētersons)

"Can't Get You Outta My Head" ir jaunā dziedātāja Patrika Pētersona pieteikums. Dziesmai ir klasiskas popdziesmas struktūra un vēstījums par nelaimīgu mīlestību.

Priekšrocība ir Patrika vīrišķīgi zemais balss tembrs un klavieru pavadījuma akcenti, kas skanējumu padara elegantu, taču Patriks kā izpildītājs ir zināms vēl salīdzinoši mazai auditorijai un tas var traucēt dziesmai tapt sadzirdētai.

Raum – "Plans" (mūzika un vārdi – Reinis Straume, Arnis Račinskis)

Raum jeb īstajā vārdā Reinis Straume 2021. gadā ar vairākiem singliem pieteica savu solo darbību. Iepriekš viņš bija zināms kā “Double Faced Eels” solists, ar kuriem ir startējis “Supernova”. Šoreiz Raum piedāvā dziesmu “Plans”, ieturētu 2000. gadu pop-panka stilistikā, kas atkal atgriežas modē.

Raum priekšrocības ir viņa angļu valodas spējas, skatuves pieredze un arī tas, ka dziesma tik tiešām atspoguļo viņa svarīgu mūzikas virzienu.

Problēmas var radīt tas, ka šādai dziesmai tomēr ir ļoti konkrēta mērķauditorija.

"The Coco’nuts" – "In And Out of the Dark" (mūzika – "The Coco'nuts", vārdi – Marija Valmiera)

Grupas "The Coco’nuts" dziesmas "In And Out of the Dark" spēks ir aktuālo vēstījumu, kas aicina pievērst uzmanību savam un līdzcilvēku emocionālās veselības stāvoklim, kas pandēmijas laikā ir pasliktinājies.

Muzikāli dziesma ir atmosfēriska, blūzīga, grūvīga un smalka savās, vai masu publika to sadzirdēs – tāds ir jautājums.

Zelma – "How" (mūzika – Arturs Liede un Andrjus Jaņuns, vārdi – Arta Zelma Jēgere)

Zelma, pazīstama arī kā repere VIŅA, piedāvā “How”, kas ir roka balāde. Dziesmas spēks ir Zelmas personiskais, emocionālas dziedājums, kā atbilde – ekspresīvās ģitāras partijas, kas ilgu laiku no populārās mūzikas bija pazudušas.

Iespējams, klausītāju uzrunāšanai problēmas var radīt dziesmas lēnais temps, tomēr tieši šāds temps ir vajadzīgs, lai radītu to intimitāti starp dziesmu un klausītājiem.

"Supernova 2022"

LTV izveidotā žūrija dalībai pusfinālā ir izvēlējās 16 dalībniekus, septiņpadsmito interneta balsojumā noteica skatītāji un klausītāji. Pusfinālā piedalīsies: Aminata, Beatrise Heislere, "Bermudu Divstūris", "Bujāns", "Citi Zēni", Elīna Gluzunova, "Inspo", KATŌ, Linda Rušeniece, Markus Riva, "Mēs Jūs Mīlam", Miks Dukurs, Miks Galvanovskis, Patriks Peterson, RAUM, "The Coco'nuts" un Zelma.

Konkursa "Supernova 2022" tiešraides šogad vadīs Ketija Šēnberga un Lauris Reiniks – tandēms ar "Supernovu" un Eirovīziju sirdīs. Dziesmu konkursa pusfinālā un finālā puse no teikšanas būs skatītājiem īsziņu un telefonbalsojumā, puse – žūrijai.

Konkursa "Supernova" pusfināls – 5. februārī pulksten 21.05 LTV1 un REplay.lv, fināls – 12. februārī.

Konkursa "Supernova" mērķis ir atrast spožu mākslinieku un populārās mūzikas skaņdarbu, kas pārstāvēs Latviju vērienīgajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Turīnā, Itālijā (pusfināli notiks 10. un 12. maijā, fināls – 14. maijā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti