Kultūras ziņas

Latvijas filmas Ansī animācijas festivālā

Kultūras ziņas

Valda Buša retrospekcija "Mans karogs ir krāsa"

Marijas Naumovas Eirovīzijas tērps nonāk muzejā

Dziedātāja Marija Naumova leģendāro Eirovīzijas kleitu dāvina Nacionālajam vēstures muzejam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs dāvinājumā no Marijas Naumovas saņēmis kleitu un žaketi, kas dziedātājai bija mugurā, kad viņa kā Marie N ar dziesmu “I Wanna” uzvarēja 2002. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā. Vēstures muzejs aktīvi dokumentē nesenās vēstures notikumus, tāpēc muzeja krājumā iekļautais dāvinājums kļūs par svarīga notikuma liecību.

Marijas Naumovas spilgtā uzstāšanās un uzvara 2002. gada Eirovīzijas konkursā, kas norisinājās Igaunijā, Tallinā, radīja Latvijā sen nebijušu nacionālo pacilātību un sajūsmu. Lai izrādītu pateicību, pēc atgriešanās dzimtenē dziedātāju Vecrīgā, Doma laukumā, ar gavilēm sveica atbalstītāju pūlis un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Šie notikumi risinājās pirms 19 gadiem. 15. jūnijā Marija Naumova Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam uzdāvināja leģendāro sarkano kleitu un balto žaketi, kas bija daļa no dziedātājas tērpa Eirovīzijas priekšnesumā. 

Mūzikas kritiķi savulaik pieļāva, ka tieši tērpa transformācija priekšnesuma laikā nesa Marijai veiksmi konkursā.

Kleitas dizainere Odetta Birmane atzina, ka tērpa tapšanas procesā notikušas neskaitāmas pielaikošanas un desmitiem kustību mēģinājumu. “Pēc pirmā eksperimenta, kas notika Ventspilī, mēs sapratām, ka jāpieiet tam visam nopietni, jo kā nekā uzvara Ventspilī liecināja par to, ka jāpiedalās pasaules mērogā. Un tad jau mēs centāmies to visu izdarīt daudz smalkāk,” atceras Birmane.

Savukārt Marija Naumova atzīmēja: “Par transformāciju – tā ir mana ideja! Pēc tam, ir vēl viens cilvēks ļoti svarīgs – Irina Saveļjeva. Viņa Daugavpilī strādā teātrī par galveno horeogrāfi un režisori. Tas bija tāds kopīgs projekts.”

Pēc dāvinājuma līguma parakstīšanas un pozēšanas fotogrāfiem, Marijai Naumovai tika dota iespēja aplūkot vietu, skapi un kasti muzeja krātuvē, kur kleita tiks glabāta nākamajām paaudzēm.

Muzeja direktora vietniece krājuma darbā Anita Meinarte uzsvēra: “Muzejs jau glabās ne tikai pašu šo skaisto priekšmetu, šo skaisto kleitu. Muzejs saglabās arī visu to stāstu, un tur ir ļoti daudz emociju.

Par to uzzinās muzeja apmeklētāji un cilvēki, kas brauks uz Latviju no visām pasaules malām pēc 50, 100, 300 gadiem. Jo muzejā šī vērtīgā lieta glabāsies mūžīgi.”

Marijas Naumovas Eirovīzijas uzvarētājas kleita muzeja krājumā piepulcēsies tādiem nesenās vēstures lieciniekiem kā Latvijas vēstnieces Annas Velēdas Žīgures vakarkleitai un Augstākās padomes prezidija priekšsēdētājas Kārinas Pētersones lietišķajam kostīmam no deviņdesmito gadu sākuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti