Panorāma

ES samitā nevienojas arī par klimatu

Panorāma

Cēsu kaujām -100

Doma laukumā uzplaucis zāļu tirgus

Doma laukumā uzplaucis zāļu tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Īsta Jāņu noskaņa piektdien, 21.jūnijā, valdīja Rīgā, Doma laukumā, kur vietējie un arī tūristi izbaudīja tradicionālā zāļu tirgus labumus. Kamēr uz skatuves skanēja dziesmas un rībēja deju soļi, tirgus apmeklētāji pielaikoja vainagus, nogaršoja sierus un baudīja līksmo gaisotni. Uz brīdi tur bija arī.

Dziesmas, dejas un linā tērpti kā tirgotāji, tā pircēji vainagiem galvās Doma laukuma zāļu tirgū lika justies tā, it kā Jāņi būtu jau klāt. 

Īpašs prieks par līksmo zāļu tirgus gaisotni ir tūristiem, kas novērtē ne vien vietējos lauku labumus un amatnieku un mākslinieku darinājumus, bet visu Latviju. “Ļoti tīrs, cilvēki ir ļoti jauki. Mēs esam daudz ceļojuši par Rietumeiropu un esmu ļoti pārsteigts – Baltijas valstis manā ieskatā rindojamas ļoti augstu. Saku visiem draugiem, lai brauc šurp,” saka Ēriks, tūrists no ASV.

Īpašs pārsteigums tūristiem ir uzzināt, ka viens no pāriem, kas piestājuši un pļāpā ar tirgotājiem, ir Valsts prezidents ar kundzi. “Mēs svinēsim ar ģimeni droši vien, ģimenes lokā, uz laukiem aizbrauksim – mierīgi šoreiz,” atklāj Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone.

Zāļu tirgotājas priecājas, ka puķu pļavās šogad bijis gana. “Ir pelašķīts, raspodiņš, asinszālīte, nadziņš, nu, mēs īsti nezinām, mēs to esam notāfelējuši par nadziņu. Patiesībā, kad tie izžūst, liekam tējā un dzeram. Arī pirtī ejamā lieta mums ir un pasargā no svelmes un aukstuma,” zina stāstīt Indra, zāļu tirgotāja no Zemgales.

Tirgū netrūkst arī kārumu svētku galdam vai ko uzreiz uz vietas nobaudīt. Bet, protams, nekas nav tik plašā piedāvājumā kā sieri. “Baltais, ar sēklām, ar ķimenēm, ar sierāboliņu, ar dillēm un ķiploku, tad ir ar garšvielām, sinepju sēklām un ķiploku, tad ir spāņu – kaltēti tomāti, baziliks un ķiploks, tad ir ukru garša, čempions, gruzīnu, jāņa mātes siers un kūpināts, marinēts, čili medus mērcē – 17 dažādi sieri,” lepojas z/s “Blūdži” saimniece Ināra Mālkalne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti